Star Wars: Episode I – III

Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999)
Jag har gillat originaltrilogin grymt mycket sedan jag var barn, men jag har aldrig varit något inbitet fan av Star Wars. Jag kan inte låta bli att tycka lite synd om fansen som måste ha blivit fruktansvärt besvikna på The Phantom Menace, en medioker barnfilm i stort sett.

George Lucas har missbrukat CGI här. Nästan varenda varelse är datagjord, och de ser inget vidare ut heller. Jar Jar Binks är en sådan, det är väl meningen att han ska fungera som ersättare till det komiska paret R2-D2 och C-3PO. Han är dock endast irriterande och dessutom ful som stryk. För att dra ett citat från TV-serien Spaced: ”Jar-Jar Binks makes the Ewoks look like fuckin’ Shaft.”

Skådespelarna är rentav usla. Liam Neeson är den ende som sköter sig någorlunda. Aldrig har jag sett Natalie Portman vara så stel och tråkig i en film förut heller. Jag skulle tro att anledningen till skådisarnas misslyckande är regissören. Han var antagligen för upptagen med sina dataanimerade vänner att han glömde bort dem som inte var dataanimerade.

betyg4

 

Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002)
Det var skönt att se att Lucas & Co har skärpt till sig en aning här. Allt är förbättrat sedan första filmen. Nu kände jag inte att Lucas missbrukade sin datateknik. Han valde nog att ge skådisarna mer uppmärksamhet den här gången. Portman är inte längre stel och tråkig, McGregor och nytillkomna skådisar såsom Christopher Lee är utmärkta.

Kul var det även att Jar Jar Binks fått lämna plats åt R2-D2 och C-3PO och att man låtit Yoda bli CGI-animerad, han såg ärligt talat lite löjlig ut som docka i The Phantom Menace, en livligare Yoda behövdes. Hayden Christensens skådespeleri kan man klaga på om man vill, men jag anser att han var ett gott val för sin roll, något som framgår ännu tydligare i Episode III – Revenge of the Sith.

Attack of the Clones är aningen mörkare och mer vuxen än föregående film. Scenen där Obi-Wan, Anakin och Padmé tar sig an tre monster är härlig att se på. Vi får även se Yoda i action för första gången. Nu låter jag förresten lite för positiv i min bedömning. Filmen är fortfarande långt ifrån perfekt och uppnår aldrig riktigt Star Wars-känslan.

betyg6

 

Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005)
En fenomenal avslutning på rymdsagan är vad detta är. George Lucas har skipat rättvisa åt de gamla filmerna med Revenge of the Sith som är överlägset bäst av de tre nya. Andra filmen var en ganska stor förbättring gentemot den första, och denna tredje film är i sin tur en enorm förbättring gentemot den andra. Visuellt är den helt perfekt, allt i filmen är otroligt snyggt och detaljerat. Den som vill skåda action blir inte besviken, det skjuts och exploderas ordentligt.

De mest minnesvärda scenerna består av Obi-Wan i kamp mot Anakin på en vulkanplanet. Jag lyckas bli tårögd när striden är över och Obi-Wan yttrar orden “You were the chosen one! It was said that you would destroy the Sith, not join them. You were to bring balance to the force, not leave it in darkness.”

Lucas tabbade sig aldrig  vad gäller Anakins förvandling till Darth Vader. Något som däremot utelämnats är hur Leia kan komma ihåg sin mamma i Episode VI – Return of the Jedi. Men det är en liten smäll man får ta helt enkelt.

Revenge of the Sith gör hela sagan ännu större och djupare, den är mycket gripande och befinner sig inte långt ifrån samma klass som Return of Jedi håller.

betyg8

16 reaktioner på ”Star Wars: Episode I – III

 1. En liten fråga angående din top 20 sci-fi-lista. Tycker du verkligen att den första Transformers är bättre än Revenge of The Sith?

 2. Okej, personligen tycker jag att Revenge of The Sith är hundra gånger bättre än Transformers, men du får självklart ha din egna åsikt :)

 3. Ansågs inte ”Temple of doom” vara en enorm besvikelse när den kom ut ? I så fall så borde väll folk ha lärt sig det innan TPM kom ut vad som händer när ens förväntningar är för stora.

 4. Så varför lärde sig inte folk från den filmen ? Indiana Jones är ju också en enorm filmserie.

  • Det var väl för lätt att ha höga förväntningar ändå. Det finns ju uppföljare som rentav överträffat sina föregångare.

 5. Om nu Anakin är den utvalde som ska ge kraften balans och besegra Sith orden, varför skulle de i så fall ta med honom till Naboo som är en farlig krigszon mot slutet av filmen ? Om han redan var en fulltränad Jedi så hade jag kunnat köpa det men han är ju bara ett försvarslöst barn som skulle kunna dö hur lätt som helst i det slaget. Det smartaste hade ju varit att ha honom kvar i Jedi templet där han blir skyddad hela tiden.

  Detta skulle motsvara ifall judarna helt plötsligt skulle upptäcka Messias och bestämde sig för att honom till Syrien just nu med allt krig som sker där.

  Om någon lyckas komma med en logisk förklaring till detta (vilket jag tror är omöjligt) så kommer jag att bli imponerad utan dess like.

  • De kanske såg honom som att det var hans öde att besegra Sith och att inget kunde ändra på det, så de ansåg att han var säker? Annars vet jag inte.

 6. Jag tror ärligt talat att även om prequel filmerna hade fått lyssnade recensioner och blev tokhyllade av fans, så hade det ändå varit en hel del som hade sagt att de inte gillade filmerna bara för att de inte var lika fantastiska som originalen.
  Det var exakt det som hände med The Dark Knight Rises. Den blev jättehyllad av massor av kritiker och fans, men om man går in på många sidor på nätet (Whatculture.com t,ex) så ser man att det finns många som antingen säger att de endast tyckte att filmen var helt okej eller rent ut sagt gav den tumme ner. Det fanns till och med en video från IGN där de säger att den här filmen är tillsammans med b,la rullar som Spider Man 3 och Matrix 3 exempel på filmserier där trean inte var något vidare. Jag får i alla fall den känslan när jag läser de kommentarerna.

   • Är det inte fånigt dock att säga att man inte gillade en film bara för att den inte var riktigt lika mästerlig som dess föregångare ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s