2001: A Space Odyssey

64259

Titel: 2001: A Space Odyssey
År: 1968
Längd: 141 min
Genre: Sci-Fi | Äventyr
Regissör: Stanley Kubrick
Skådespelare: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Douglas Rain

För några år sedan såg jag 2001: A Space Odyssey för första gången. Jag visste inte mycket om filmen innan dess, bara att den handlade om något slags filosofiskt rymdäventyr. Jag försökte hänga med så gott jag kunde, men filmen var ju så otroligt seg och långsam att jag lätt tappade koncentrationen och började tänka på annat. Det jag förstod av filmen var att den började med apmänniskans upptäckt av redskapet och att den på ett ungefär slutade med att redskapen började ta kontroll över människan. Men det definitiva slutet förstod jag ingenting av och det gör jag väl fortfarande inte, trots att jag nu sett filmen en andra gång och även fått den ”förklarad” på kubrick2001.com. Det finns förresten ett så kallat Chuck Norris-fakta som löd ”Chuck Norris understands the ending of 2001: A Space Odyssey.” Antagligen betyder det att flera har svårt att förstå slutet.

Filmen inleder med en totalt becksvart bild och ett ljud som tjuter i ett par minuter, vad det ska vara bra för vet jag inte riktigt heller. Kanske är det till för att ge oss en viss förberedelse inför tittningen av en minst sagt udda film. Vi får sedan ta oss några miljoner år tillbaka i tiden då människan precis börjar utvecklas. En morgon gör en flock apor upptäckten av en stor svart monolit. I dess närvaro börjar aporna sakta men säkert lära sig att använda verktyg och att avstå från en strikt vegetarisk diet. Med ett av filmhistoriens mest remarkabla klipp förflyttar vi oss sedan till år 1999, och vi är ombord på en rymdfärja. Människan har gjort upptäckten av en likadan, eller kanske rentav samma monolit på månen som begravts där för miljoner år sedan av en okänd intelligens. Monoliten börjar avge en högljudd radiosignal riktad mot planeten Jupiter. Två år senare är rymdskeppet Discovery One på väg mot Jupiter för att undersöka saken närmare.

Stanley Kubrick är utan tvekan en av filmhistoriens bästa, mångsidigaste och mest inflytelserika regissörer. Han har gjort ett flertal mästerverk i alla möjliga genrer, allt från komedi till skräck. Vilken film som är hans bästa har jag svårt att svara på. Men en sak är säker, 2001: A Space Odyssey är hans mest udda och nyskapande verk. Den har gett inspiration till många av världens bästa science fictions.

Även vid denna andra titt upplevde jag att filmen var alldeles för seg för att jag skulle kunna uppskatta den helt. Min förståelse för den har dock ökat markant, intelligentare filmer finns det inte många av. Kubrick har sagt att man får ta och spekulera lite själv vad gäller berättelsens innehåll. Det vore oerhört intressant att få höra allt vad Kubrick har att säga om den.

Förutsägningarna om att människor så här runt 2000-talet skulle åka runt i rymden med gigantiska rymdfärjor och söka efter intelligent liv har inte visat sig stämma. Dock upphör filmen inte att vara aktuell för det. Den är fortfarande väldigt tankeväckande. Kanske blir det så att våra uppfinningar och maskiner en dag kommer att överträffa vår egen intelligens och därmed börja ta kontrollen över oss.

Jag tror förresten att jag avstår ifrån att sätta betyg, vilket som passar kan jag nämligen inte komma fram till.

6 reaktioner på ”2001: A Space Odyssey

  1. Väldigt välskrivet! Den här filmen är en riktig ”head scratcher” men jag såg en skithäftig analys av den på YouTube.

  2. Jag tyckte också att filmen var väldigt seg första gången jag såg den. Och jag förstod inte ett dugg, jag fick vända mig till nätet och anhöriga för förklaringar. :P Men jag antar att mystiken är en del av dess charm.

    • Ja, det brukar vara så med drömska filmer. Jag fattade ingenting när jag såg Lost Highway av David Lynch, men det var något med mystiken i filmen som gjorde att jag inte kunde sluta titta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s