I Am Legend

67170

Titel: I Am Legend
År: 2007
Längd: 101 min
Genre: Sci-Fi | Thriller
Regissör: Francis Lawrence
Skådespelare: Will Smith, Alice Braga, Charlie Tahan, Willow Smith

I Am Legend är en underhållande poprcornrulle som Will Smith bär ensam på sina axlar. Filmen är dock usel och idiotisk på många sätt. Jag köper inte idén om ett virus som förvandlar människor till ovanligt intelligenta zombieliknande monster med gummiansikten. Monstrena består av dråpligt CGI-arbete, och därmed blir de inte det minsta skrämmande. Hade filmen bara haft snyggare och mer realistiska monster så hade stämningen kunnat bli betydligt kusligare. Något som filmen lyckas med är att provocera till tankearbete hos sin åskådare. Den får en att fundera på vad man själv skulle ta sig till ifall man var ensam på jorden.

Vetenskapsmannen Robert Neville (Will Smith) är till synes New Yorks enda överlevare efter att ett obotligt virus snabbt spridit sig och utplånat alla människor. Men det visar sig att många av virusets offer fortfarande finns där, de har bara förändrats från människor till blodtörstiga monster som inte tål solljus. Som sitt enda sällskap har Neville sin hund Sam. Det är upp till Neville att försöka få fram ett motgift, innan det är för sent.

Will Smith bär upp filmen med sin utstrålning och talang. Han spelar livrädd på ett sådant trovärdigt sätt att man ibland glömmer hur pass oskrämmande monstrerna egentligen är. Smith är en omtyckt skådespelare som kan dra storpublik till skitfilmer. Med en mindre karismatisk individ i huvudrollen så kunde filmen ha krashat likt en blind apa flygandes ett jetplan.

New York har ödelagts på ett förbannat snyggt sätt, scenografin förtjänar stora applåder. Bortsett från varelserna ser det hela mycket bra ut, och med jämna mellanrum stiger spänningen då Smith råkar i knipa. Låter man bara bli att använda sin hjärna för mycket så bjuds man på en helt okej underhållningsstund. Man får ta och njuta åt ett folktomt New York och en första halva av filmen som faktiskt är riktigt bra.

betyg6

2 reaktioner på ”I Am Legend

  1. Jag föreslår att du kollar på det alternativa slutet som de tog bort, eftersom det förklarar alla tecken av intelligens som varelserna liknande och allting blir mycket mer logiskt.

  2. Ping: I Am Legend (2007) | Rörliga bilder och tryckta ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s