The Wrestler

74565

Titel: The Wrestler
År: 2008
Längd: 111 min
Genre: Drama
Regissör: Darren Aronofsky
Skådespelare: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood, Ernest Miller, Mike Miller

Mickey Rourke spelar en karaktär som på sätt och vis avspeglar honom själv. Rourke var som störst under 80-talet, karriären gick dock i kras när han började utsätta sig för droger och alkohol, dessutom fick han för sig att börja syssla med boxning. För några år sedan tilldelades han rollen som Marv i mästerverket Sin City och det fick bli första steget mot en väg tillbaka. Varför Oscarakademin ständigt ignorerat filmer som är baserade på serieromaner är en fråga jag ofta ställer mig själv. Rourkes prestation var nämligen värd en Oscarnominering.

wrest1

Wrestlaren Randy ”The Ram” Robinson (Mickey Rourke) var på toppen av sin karriär under 80-talet. I dagens läge är det dock inte många som kommer ihåg hans namn och hans matcher ger honom inte mycket pengar, han bor i en husvagn och håller ofta till vid en strippklubb där Pam (Marisa Tomei) jobbar. Randys dotter Stephanie (Evan Rachel Wood) hatar honom, och han känner sig ofta ensam och utstött. När en jubileumsmatch mot hans gamla ärkerival ”The Ayatollah” föreslås ser Randy en chans att hitta tillbaka till rampljuset.

Som de flesta av oss vet fick mannen äntligen sin Oscarnominering i år, men vinsten gick tyvärr förlorad till Sean Penn som inte alls var lika bra. Det är andra gången som Penn vinner en Oscar framför någon som är mer värdig. Inte för att han är dålig, han är oftast kanonbra. Marisa Tomei fick likaså en nominering, hon är förresten hyfsat sexig som strippa och man kan knappt begripa att hon är så pass gammal som hon är. Att hitta en annan kvinna i hennes ålder som skulle vara lika het i rollen vore nog inte det lättaste.

wrest4

Wrestlingscenerna är ganska brutala, särskilt den när Randy möter ”Necro Butcher” som sysslar med sporten på riktigt. Här används häftapparater, glas, möbler och taggtråd. Blod rinner i stora mängder. Matcherna i filmen är otroligt snyggt filmade, och då man använt sig av handkamera blir närvarokänslan stor. Darren Aronofsky är minsann en skicklig regissör, The Wrestler är enligt mig hans bästa åstadkommande hittills.

wrest3

Slutet är väldigt fint egentligen även om jag först blev ganska besviken på det. Det kom så plötsligt och det lämnade många frågor efter sig. Aronofsky verkar gilla sådana slut där man får försöka lista ut själv hur det gick för karaktärerna. Det är inget jag brukar jubla över men denna gång fungerade det. The Wrestler är en suverän film som berör, du bör inte gå miste om den.

betyg8

Annonser

En reaktion på ”The Wrestler

  1. Underbar film! En roll som passar Rourke perfekt. Fast det där om Marisa Tomei begrep jag inte riktigt…Hollywood vimlar av sexiga 45 åringar,de yngre tjejerna däremot är ganska slätstrukna.
    Därmed inget ont om Marisa, hon är duktig och passar bra i rollen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s