Defiance

defiance

Titel: Defiance
År: 2008
Längd: 137
Genre: Action | Drama | Krig
Regissör: Edward Zwick
Skådespelare: Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell, Alexa Davalos, George McKay

Trots att vi redan hört så många historier, sett så många filmer och läst så många böcker om andra världskriget och judeutrotningen så tycks ämnet aldrig riktigt bli uttjatat. Fascinerande och gripande berättelser finns i mängder, och en av dem råkar vara den om de tre judiska bröderna Bielski som räddade en grupp judar ifrån att bli naziföda.

Bröderna Tuvia (Daniel Craig), Zus (Liev Schreiber) och Asael (Jamie Bell) bestämmer sig för att fly till skogs efter att deras föräldrar dödats av nazister. Inne i skogen finner de fler judar på flykt, och de blir fler ju längre tiden går. Zus, som har mist fru och barn ger sig ut tillsammans med den röda armén för att hämnas, han vill hellre slåss än fly. Tuvia är dock beslutsam att stanna i lägret för att leda de judar som valt att följa honom. Men vintern kommer och mattförrådet är inte stort, de får kämpa hårt för sin överlevnad.

Edward Zwick är kung på att skapa emotionella scener, och han har talang för intensiv action, det har han tidigare visat i The Last Samurai och Blood Diamond. Defiance är visserligen inte lika fantastisk som dessa två, men den är riktigt bra och välspelad. Daniel Craig och Liev Schreiber står för två gedigna insatser. Jag fastnade lite för Craigs karaktär som är en stark och godhjärtad ledare som ändå inte tvekar att tillintetgöra dem som kommer i vägen för honom.

Filmen håller sig hyfsat realistisk även om en del av Craigs monologer kanske känns lite väl fåniga. Bildspråket är ofta kornigt och grådaskigt som i Saving Private Ryan. Fotot är snyggt och den Oscarnominerande musiken gör sitt jobb. Man kan förresten undra vem som har skrivit omslagstexten på den svenska DVD-utgåvan som är full av grammatiska fel. Ta t.ex. taglinen på framsidan ”Frihed börjar med motstånd”. Nåväl, filmen rekommenderas.

betyg7

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s