Kikis Expressbud

kik0

Titel: Kikis Expressbud (Majo no takkyûbin)
År: 1989
Längd: 103 min
Genre: Animation | Fantasy | Äventyr
Regissör: Hayao Miyazaki
Skådespelare: Minami Takayama, Rei Sakuma, Kappei Yamaguchi, Keiko Toda

Efter min nu femte sedda Miyazakirulle är jag ännu en gång mäkta imponerad. Kikis Expressbud är en underbart mysig film som man blir fullständigt överlycklig av. Ifall man känner sig deppig kan filmen säkert fungera som botemedel.

kik1

Kiki är en 13-årig häxa som enligt tradition ger sig ut i världen för att klara sig mer på egen hand och utveckla sina häxkunskaper. Hon ger sig iväg med sin flygkvast och sin talande katt Jiji. I staden hon anländer till är häxor sällsynta, och hon bemöts av förvånade blickar. En bagerska låter Kiki få ett rum vid sitt bageri i gengäld mot att hon utför lite arbete. Senare startar Kiki en egen liten budfirma och levererar paket åt folk på sin flygande kvast.

kik2

Berättelsen är relativt rak och tunn, men Miyazaki berättar den som vanligt på ett makalöst fängslande och varmt sätt, det är ren njutning från första till sista bildrutan. Man fastnar lätt för Kiki som är en bedårande och ytterst godhjärtad tjej. Filmens landskap påminner för övrigt en del om Stockholm, det kan hända att Miyazaki blev inspirerad när han åkte dit för att diskutera en eventuell Pippi Långstrump-film med Astrid Lindgren. Synd att Astrid tackade nej till en sådan, Miyazaki hade förmodligen kunnat göra någonting riktigt bra av det annars.

kik3

Filmens genomsyrande feel-good-känsla ger bestående avtryck. Jag minns inte sista gången då jag blev så glad av en film. Kikis Expressbud ska definitivt ha ett mycket högt slutbetyg.

betyg9

Advertisements

En reaktion på ”Kikis Expressbud

  1. Ping: Kikis expressbud « Jojjenito – om film

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s