Fearless

fearless0

Titel: Fearless (Huo Yuan Jia)
År: 2006
Längd: 103 min
Genre: Action
Regissör: Ronny Yu
Skådespelare: Jet Li, Yong Dong, Shido Nakamura, Betty Sun, Hee Ching Paw

Fearless är en lättsmält men samtidigt mycket underhållande martial arts-film. Handlingen är relativt tunn och den har inte mycket till dialog. Filmen skulle kunna jämföras med Bruce Lee’s Enter the Dragon från 1973, vill man se en bra film utan att behöva anstränga sitt huvud så är de båda utmärkta val.

Den verklighetsbaserade berättelsen kretsar kring den kinesiske wushu-mästaren Huo Yuan Jia (Jet Li), och utspelar sig under 1800-talet samt tidigt 1900-tal. Huo hade även en far som var mästare i sporten, han ville dock inte se sin son utöva den eftersom man kan skadas svårt eller t.o.m. dö av den. I vuxen ålder är Huo känd som en obesegrad mästare i sin stad, och han har många lärjungar som vill följa honom. Under sitt liv besegrar han många motståndare från alla möjliga länder, och hans kämparglöd kom att bli en stor inspiration för hela Kina.

Detta är långt ifrån första gången jag ser Fearless. Filmens kampsportsscener är så galet snygga och välkoreograferade att man kan se den massor av gånger utan att tröttna. Actionbitarna är alltså mycket sevärda, men resten av filmen håller inte samma klass. Manuset i sig är den svagaste punkten. Filmen har ett slags mellanspel där vår till stunden hjärtekrossade huvudperson hamnar i en by där han tas om hans av en blind kvinna. Detta känns ganska onödigt och klyschigt, syftet är att filmen ska få en lite djupare story men…

Berömmet ska egentligen främst gå till kampsportskoreografen Woo-ping Yuen. Regissören Ronny Yu som tidigare levererat värdelöst skräp som Freddy vs. Jason har nog mest bara stått och såsat. Men trots att rullen har sina brister så erbjuder den fin underhållning i form av kanonhäftiga actionscener.

betyg6

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s