The Silence of the Lambs

lambs0

Titel: The Silence of the Lambs
År: 1991
Längd: 118 min
Genre: Thriller
Regissör: Jonathan Demme
Skådespelare: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Anthony Heald, Ted Levine

När det gäller denna typ av groteska thrillers så finns det enligt min mening endast en som slår The Silence of the Lambs, nämligen David Finchers Se7en. I båda dessa varvas suveränt skådespeleri med gastkramande scener som får publiken att studsa i sina stolar.

FBI-agenten Clarice Starling (Jodie Foster) arbetar med sökandet efter en seriemördare. För att ta fast denne ”Buffalo Bill” (Ted Levine) ger hon sig på ett försök att intervjua Bills före detta psykolog, den sinnesjuke Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) som har ett intresse för kannibalism. Lecter är både oerhört intelligent och fruktansvärt farlig att tampas med. Han går med på att hjälpa Clarice om han får saker i gengäld, och det hela blir en vådlig lek där man inte vet vem som kommer att vinna eller försvinna.

Anthony Hopkins gjorde sitt livs roll som den galne Hannibal ”The Cannibal” Lecter. Han blev väldigt uppmärksammad i USA där han tidigare varit ganska okänd och belönades med en minst sagt välförtjänt guldgubbe. Likaså Jodie Foster stod för en stark prestation och kammade hem en statyett.

Filmen har fått ett par hyfsade uppföljare, ingen av dem kommer dock i närheten av originalet. Till Hannibal från 2001 valde man att anlita Julianne Moore som Clarice då Foster var smart nog att inse hur mycket sämre manuset var och att det bara skulle förnedra den gamla filmen. Red Dragon som kom året efter är bättre, den innehåller även ett par strålande insatser av Edward Norton och Ralph Fiennes.

Skräcken i The Silence of the Lambs håller fortfarande till max, den känns lika aktuell som för 18 år sedan. Huvudpersonen Clarice Starling demonstrerar ett mansdominerat samhälle där en kvinna får kämpa sig igenom orättvisa och förakt för att få status. Scenerna som främst visar detta är smått komiska. Man kan lätt konstatera att The Silence of the Lambs är en otroligt stämningsfull, skrämmande och rafflande thriller som förtjänar högsta betyg.

betyg10

2 reaktioner på ”The Silence of the Lambs

  1. Utan tvekan en av världens bästa filmer alla kategorier! Likt Apornas Planet har jag nog sett den här lite för många gånger.

    Vad som verkligen imponerar är hur alla element (manus, foto, regi, musik, scenografi, klipp osv) fungerar så bra och förstärker varandra och filmen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s