Step Brothers

step0

Titel: Step Brothers
År: 2008
Längd: 98 min
Genre: Komedi
Regissör: Adam McKay
Skådespelare: Will Ferrell, John C. Reilly, Mary Steenburgen, Richard Jenkins, Adam Scott

Gänget bakom Anchorman och Talladega Nights kom förra året med sin roligaste film hittills, och den är rysligt underskattad. Jag antar att många trackar ner på den för att de tycker att den är ”barnslig”. Huvudkaraktärerna är barnsliga ja, riktigt barnliga, men det betyder självfallet inte att filmen är det. Den är hysteriskt rolig och skruvad på ett härligt sätt.

step1

Brennan Huff (Will Ferrell) är 39 år och bor ihop med sin mamma, han beter sig alltid som om han vore 30 år yngre, vilket gör att han har svårt att skaffa jobb. Samma gäller 40-åriga Dale Doback (John C. Reilly) som fortfarande bor ihop med sin pappa. När deras föräldrar gifter sig blir Brennan och Dale tvungna att flytta ihop, något som de inte uppskattar särskilt. De bråkar rejält med varandra tills den dag då de detekterar sina likheter och en viss vänskap dem emellan börjar växa. Efter ett av styvbrödernas värsta upptåg står inte deras föräldrar ut längre och bestämmer sig för att skiljas. Brennan och Dale blir mycket besvikna och försöker få sina föräldrar att bli tillsammans igen.

step3

Visst är det orealistiskt att ett par 40-åringar konstant beter sig som 9-åringar utan att ha någon psykisk sjukdom eller störning, men i denna film händer det ändå, och det är så rubbat att man ofta inte kan låta bli att gapskratta. Ett par av filmens skämt känns lite väl krystade, varav ett är när bröderna går i sömnen. Annars sitter allt som smäck. Ferrell och Reilly är klockrena, de har en kanonbra kemi tillsammans. Jag tror faktiskt att Reilly är den som skiner mest, aldrig har jag sett honom vara så rolig förut.

Dialogen är dessutom rena fulländningen. Ta bara scenen där styvbröderna möts för första gången.
– Hey.
– Hey.
– I’m Brennan.
– I’m Dale. But you have to call me Dragon.
– You have to call me Nighthawk.

step2

Man skulle kunna dra många paralleller till Dumb & Dumber från -94, fast jag gillar nog Step Brothers snäppet bättre. Det är ingen film man ska ta på allvar, bara se den för vad den är – en larvig men ändå störtskön komedi som borde bjuda dem med öppet sinne på många skratt.

betyg8

Annonser

2 reaktioner på ”Step Brothers

  1. Step Brothers är fanimej ett mästerverk i genren, jag rankar den också över Dumb & Dumber, dock inte högre än Anchorman som jag anser är den bästa komedin någonsin.

    Filmen har blivit något av en kultklassiker sen den kom ut bland fansen och en tvåa kan vara på G. Dessutom har McKay gått ut och sagt att ”styvbröderna” ska göra en rapskiva tillsammans!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s