Rosemary’s Baby

rose0

Titel: Rosemary’s Baby
År: 1968
Längd: 136 min
Genre: Skräck | Thriller
Regissör: Roman Polanski
Skådespelare: Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon, Sidney Blackmer, Ralph Bellamy

Filmen är baserad på en roman av Isa Levin och är Roman Polanskis första amerikanska produktion. Skräcktema hade han dock redan gett sig in på några år tidigare i Repulsion. Ser man på dagens skräckfilmer så handlar de nästan alltid om samma sak; ett gäng halvnakna tonårsflickor som blir ihjälhuggna på tumanhand. Rosemary’s Baby är en av de många filmerna som demonstrerar hur mycket bättre skräckfilmer var förr i tiden.

rose2

Handlingen ska man helst inte veta så mycket om, man ska egentligen inte ens läsa baksidan på DVD-omslaget. Men utan att avslöja för mycket kan jag säga att berättelsen kretsar kring ett par som är runt 25-30 år, Rosemary (Mia Farrow) och Guy (John Cassavetes). Tillsammans flyttar de in i ny lägenhet. En kort tid efter sker vad som kan vara antingen ett mord eller ett självmord hos en av deras grannar. Tids nog börjar de märka att deras grannar beter sig ganska märkligt allihop, och de börjar bli obehagligt påträngande när de får reda på att Rosemary väntar barn.

Rosemary’s Baby är en mystisk film där skräcken sakta kryper fram. Man har inte använt sig av något blod eller hoppa-till-effekter, istället ligger filmen på en mer psykologisk nivå där man behandlar paranoia och känslan av att vara ensam och instängd med bara fiender runtomkring sig.

rose1

Skådespelarna är lysande hela bunten, Ruth Gordon kammade hem en Oscar för sin insats som den besvärliga grannfrun. Personligen tycker jag att Rosemary’s Baby är fantastisk under större delen av dess speltid. Mot slutet börjar den dock tappa en del spänning, och till sist blir det hela mer komiskt än skrämmande. Betyget har varit svårt att sätta, men jag anser att en relativt svag åtta får duga.

betyg8

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s