Rat Race

rat0

Titel: Rat Race
År: 2001
Längd: 112 min
Genre: Komedi
Regissör: Jerry Zucker
Skådespelare: John Cleese, Rowan Atkinson, Whoopi Goldberg, Cuba Gooding Jr, Seth Green, Jon Lovitz

Jerry Zucker och hans medarbetare lyckades skrapa ihop en ganska imponerande skådespelarensemble till denna fåniga komedi. Atkinson, Cleese, Goldberg och Gooding borde egentligen skämmas. Här i Sverige har man gett filmen namnet ”Rat Race – Skrattjakten”, lite ironiskt då hela filmen är som en jakt på skratt som aldrig riktigt kommer. Det är nog första gången jag gillat en svensk titel framför originalet.

rat1

Intrigen är enkel och framförallt korkad. John Cleese spelar en rik man som bestämmer sig för att anordna en vadslagningstävling med sina rika vänner och låter ett gäng imbeciller tävla i att ta sig till Silver City där en väska med 2 miljoner dollar finns. Den som kommer först vinner pengarna.

Inte ens den annars så roliga Rowan Atkinson är det minsta sevärd här. Han är en lightversion av Mr. Bean och hans dialoger är urdumma. Det finns bara ett moment i filmen som fick mig att fnissa till lite, jag kan säga att det har med Jon Lovits och Hitler att göra. Egentligen är scenen riktigt dum den också, men lite småkul på samma gång. Annars är det bara skrik och gap och poänglösa skämt. Samtliga skådisar är kassa.

rat2

Trots detta kan jag inte påstå att filmen är olidlig att titta på. För barn i åldern 11-14 är filmen säkert hysteriskt kul, jag minns att jag gillade den då jag var yngre. Men den som vill ha intelligent humor bör rikta sig till någonting helt annat.

betyg3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s