300

30ö

Titel: 300
År: 2006
Längd: 117 min
Genre: Action | Fantasy | Krig
Regissör: Zack Snyder
Skådespelare: Gerard Butler, Lena Headey, David Wenham, Dominic West, Vincent Regan, Michael Fassbender

När jag först såg 300 på bio så var jag ganska kluven i mina åsikter, jag tyckte att den var riktigt grym samtidigt som handlingen var för tunn och speltiden för kort. Det råkar dock röra sig om en sådan rulle som bara blir bättre för varje titt, åtminstone i mina ögon.

303030

300 är baserad på en serieroman som i sin tur bygger på en verklig händelse som ägde rum år 480 f.Kr, alltså Slaget vid Thermopyle. Kung Leonidas (Gerard Butler) leder 300 spartaner emot en massiv persisk armé under kommando av Xerxes I. Man vet egentligen väldigt lite fakta om Sparta, slaget och Leonidas. Men det man har vetskap om har blivit lite av en legend. Frank Miller tog denna legend, vispade in lite egen fantasi och skapade en tecknad serie. Åtta år senare adopterade Zack Snyder serien och gjorde den till ett levande filmiskt konstverk.

3001

Man kan väl säga att 300 är lite av en hata- eller älska-film. Många hatar den för att den är ”korkad”, ”historiskt inkorrekt”, ”homoerotisk” och allt möjligt. Jag har faktiskt hört filmen kallas för homoerotisk såväl som homofobisk. Själv skulle jag säga att den ligger mittemellan, den är ”manlig” helt enkelt. Om du som man känner att det börja rycka i ditt könsorgan när du ser de spartanska männens magrutor, då är det inte för att filmen är bögig, utan det är för att du är det. Nåja, smaken är som baken. 300 är en speciell film och jag kan förstå att den inte är så omtyckt av somliga.

3002

En del av publiken klagar på att filmen är ”otrovärdig” och ”överdriven”. Men det är viktigt att komma ihåg att filmen är en fantasy vars syfte inte är att ge någon historielektion, utan bara att underhålla. Och visst håller jag med om att filmskaparna överdrivet det ena och det andra, men de s.k. överdrivningarna är medvetna och noggrant utförda. Meet the Spartans var dömd att misslyckas från början eftersom det bland annat är svårt att göra parodi av en film som redan är lite av en parodi i sig. Man ska inte ta 300 på för stort allvar, den är som sagt gjord för att underhålla, och underhåller gör den till max tycker jag.

3006

Gerard Butler trädde in i sitt livs roll när han odlade skägg, tog på sig en röd mantel och greppade spjut och sköld. Han gjorde en väldig förvandling, det är svårt att känna igen honom utan skägget och all utspökning. David Wenham gör en utmärkt insats med sin fantastiska berättarröst. Samtliga skådespelare är minsann suveräna, även om man kan tycka att de spelar över så gör dem det med måtta. Filmen ger adrenalinkickar av sällsynta proportioner, som när Leonidas ryter vill jag bara ta upp ett spjut och börja slåss själv.

3003

Att se spektaklet på Blu-Ray med rätt utrustning är en härlig upplevelse. Det visuella är enastående, de tekniska prestationerna förtjänar starka applåder. Snygga och kreativa stridsscener serverar på löpande band, de spelas upp i slow-motion för att sedan fort gå över till snabbspolning. Snyder våga prova nya saker och det gillar jag, fortsätter han på den här banan så kanske han blir en favorit i framtiden.

3004

Jag har svårt att se en enda brist i filmen, till skillnad från många andra som ser hela den som en enda stor brist. Visst är den enkel på sätt och vis, men den är berättad på ett fenomenalt sätt och så snygg att man får gåshud. Scenen med Leonidas sista strid är mäktig utav bara helvete. Ett visuellt bländande mästerverk är just vad detta är.

betyg10

4 reaktioner på ”300

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s