Hot Fuzz

hf0

Titel: Hot Fuzz
År: 2007
Längd: 121 min
Genre: Komedi | Action
Regissör: Edgar Wright
Skådespelare: Simon Pegg, Nick Frost, Jim Broadbent, Timothy Dalton, Olivia Colman, Bill Nighy

Gänget bakom den fantastiska TV-serien Spaced gjorde sin första långfilm tillsammans år 2004, nämligen den lika fantastiska zombierullen Shaun of the Dead. Några år senare var det dags för ännu en långfilm som denna gång handlade om poliser. Edgar Wright & Co slog alla sina rekord med det renodlade mästerverket Hot Fuzz.

hf1

Nicholas Angel (Simon Pegg) är en överambitiös polissergeant som jobbar i London. Hans insatser inom kåren är långt bättre än någon annans, och slutligen vill cheferna förflytta honom från storstaden till byn Stanford för att jämna ut polisens statistik. Stanford är Londons raka motsats, det är tyst, lugnt och inga större olagligheter tycks äga rum någonstans. Nicholas bekantar sig snart med en annan polis i området, Danny Butterman (Nick Frost), och de två blir så småningom vänner. Tillsammans löser dem de små fall som finns att lösa, alltså de som involverar snattare, förrymda svanar och folk som olovligt klipper häckar som tillhör andra. Men plötsligt sker en rad brutala incidenter i Stanford som gör att folk mister livet. Nicholas misstänker att en mördare är lös medan de andra poliserna tror att det bara är olyckshändelser.

hf2

Hot Fuzz är en strålande hyllning till actiongenren, polisfilmen och buddy-filmen. Den är bisarr på ett underbart sätt men aldrig är den i närheten av att spåra ur eller bli för tramsig. Filmen är makalöst vass i sitt upplägg, att försöka hitta en av dagens komedier som bara är hälften så smart är definitivt inte lätt. En Oscarnominering för bästa manus hade inte suttit helt fel. Jag anser bestämt att Hot Fuzz är den bästa komedin som gjorts sedan Some Like It Hot från 1959.

hf3

I ett par cameos ser vi en mina favoritskådespelerskor och en av mina favoritregissörer, Cate Blanchett och Peter Jackson. De är båda maskerade på olika sätt och inte lätta att känna igen, särskilt Peter som bara skymtar förbi under en sekund. Samspelet mellan Simon Pegg och Nick Frost är som vanligt oklanderligt. Samma gäller Edgar Wrights regi. En ny växel läggs in i filmens andra halva och ökar farten till sista actionstriden som är kanon. Actionscenerna håller hög klass precis som allt annat. Blodet sprutar, kulorna flyger och man vill bara ha mer.

hf4

Perfekt komisk tajming, perfekt dialog, perfekta skådisar och karaktärer med mera. Jag ser ingen anledning till varför filmen skulle ha ett lägre betyg än högsta möjliga. Hot Fuzz är den ultimata actionkomedin som kan rekommenderas till nästan alla. Småbarn bör hålla sig borta då den stundtals är ganska blodig, annars garanterar filmen två timmars explosivt rolig underhållning.

betyg10

9 reaktioner på ”Hot Fuzz

  1. Ping: Tårtspolning med Nick Frost « Voldo’s Filmblogg

  2. Jag är nog en av de sista i landet som ser denna,sett den idag. Jag tyckte att första delen av filmen påminde mycket om ”Amelie från Montmartre” i klippningen och de snabba scenerna.Efetrsom Amelie…är en av mina favoriter så är det ett gott betyg. Håller med om att sista delen är lysande,men den är INTE roligare än TBL så jag tycker betyget är lite i överkant. Men det kan bero på två saker: jag är 50+ och är kvinna :)

  3. Kanske aningen högt betyg men klart en av de bästa komedierna jag sett. Så här hamnar du i stort sett rätt i betyget. Cell 4 är ju nästan filmens höjdpunkt. Dock känns andra halvan lite som att de inte vet hur de ska avsluta den och det blir nästan lite för mycket av det hela då, men som helhet en fantastisk film. Undrar hur jag helt har missat den här filmtiteln i så många år…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s