Blackadder

I början av 80-talet fick Richard Curtis och Rowan Atkinson idén om att göra en sitcom som skulle utspela sig på medeltiden. De ville göra en serie som kom med nya grejer och som inte hade några större likheter med den genialiska Fawlty Towers som tog världen med storm på 70-talet. Efter ett ganska dyrt pilotavsnitt gick BBC med på att sända Curtis serie i Storbritannien, den kom att heta The Black Adder (Svarte Orm lyder svensktiteln) och den sändes först under sommaren 1983.

Säsong 1: The Black Adder (1983)
Rowan Atkinson spelar huvudkaraktären prins Edmund (som kallar sig själv för The Black Adder), son till Richard IV. Hans trogna följeslagare Baldrick och Percy spelas av Tony Robinson och Tim McInnerny. Denna första säsong betraktas av de flesta som den svagaste. Man hade nämligen inte riktigt hittat rätt vad gäller karaktärerna. Edmund är en stollig, mesig och ynklig liten prins. Hans tjänare Baldrick är rätt smart, åtminstone oftast smartare än Edmund. Så skulle det inte komma att se ut i de uppföljande säsongerna. För att förbättra serien bestämde man sig för att helt enkelt ge Edmund och Baldrick nya personligheter.

Minnesvärt citat:
– As the good Lord said: ”Love thy neighbour as thyself… unless he’s Turkish, in which case, kill the bastard!”

Säsong 2: Blackadder II (1986)
Mindre trams och större portioner sarkasm är ett par av ändringarna man införde till säsong två som är min favorit. Historien utspelar sig under slutet av 1500-talet, Atkinson spelar en ättling till Prins Edmund. Han är adelsherre och bär på namnet Edmund Blackadder, och han är till skillnad från lillprinsen en ståtlig och intelligent adelsman. En ättling till Baldrick finns givetvis också, och han är en riktig imbecill. Miranda Richardson har hoppat in i rollen som drottning Elisabeth I. Stephen Fry spelar Lord Melchett, en annan adelsherre som slickar drottningens röv och som Blackadder ofta har dispyter med.

Minnesvärt citat:
– The devil farts in my face once again.

Säsong 3: Blackadder the Third (1987)
Stilmässigt har vi inga förändringar i tredje säsongen. Ensemblen har däremot minskat till en mindre skara där huvudkaraktärerna är Blackadder, Baldrick och Prins George av Wales (Hugh Laurie). Säsongen tar plats vid 1700-talets slut. Både Baldrick och Prinsen agerar idioter medan Blackadder fortfarande är listig och välutbildad.

Minnesvärt citat:
If you want something done properly, kill Baldrick before you start.

Säsong 4: Blackadder Goes Forth (1989)
Den fjärde och sista säsongen utspelar sig på västfronten under första världskriget 1917. Blackadder är en kapten som oftast håller till nere i sin skyttegrav tillsammans med Menige Baldrick och Löjtnant George. Stephen Fry är fullkomligt lysande och roligare än någonsin tidigare i rollen som General Melchett. Tim McInnerny spelar Melchetts undersåte Kapten Darling (klockrent namn!).

Minnesvärt citat:
– I couldn’t be more petrified if a wild rhinoceros had just come home from a hard day at the swamp and found me wearing his pyjamas, smoking his cigars and in bed with his wife.

Första säsongen är alltså svagast, men den har även sina gyllene stunder. De följande tre säsongerna är däremot rena guldgruvorna och har gjort att Blackadder förtjänar en plats i historien som en av de bästa TV-serierna någonsin. Har du aldrig sett denna kultklassiker så föreslår jag att du gör det snarast möjligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s