The Fifth Element

Titel: The Fifth Element
År: 1997
Längd: 126 min
Genre: Action | Äventyr | Sci-Fi
Regissör: Luc Besson
Skådespelare: Bruce Willis, Milla Jovovich, Ian Holm, Gary Oldman, Chris Tucker, Tommy ’Tiny’ Lister

Luc Besson har ingen jättelång meritlista som regissör, däremot en längre som producent. Hans filmer varierar mellan allt från strunt till mästerverk. Förmodligen kommer han aldrig att toppa sin thriller Léon från 1994, varken som regissör, producent eller någonting annat. Ett par år efter Léon var det dags för nästa rulle, denna gång en science fiction, och han levererade helt klart en bra film.

Året är 2300. Ex-soldaten Korben Dallas (Bruce Willis) kör taxi och bor i en ytterst liten lägenhet tillsammans med sin katt. En dag får han oväntat besök i taxibilen av en rödhårig tjej (Milla Jovovich) som inte har mycket till kläder på sig. Hon talar ett främmande språk och är jagad av polisen. Innan Korben vet ordet av är han indragen i en komplicerad röra där allt liv i universum står på spel. Tjejen visar sig vara Leeloo, den perfekta varelsen, en övermänniska som ska rädda världen från undergång. Den illvillige Zorg (Gary Oldman) har däremot planer på att stoppa Leeloo.

The Fifth Element består av ett visuellt fyrverkeri med fräna specialeffekter och massor av action och humor. Gary Oldman porträtterar skurken i dramat, som vanligt är han strålande. Chris Tucker träder in efter drygt halva filmen och bidrar med en del humor, han spelar en väldigt metrosexuell radiopratare vars käft går non-stop. Milla Jovovich gör en helt okej insats, det jag inte köper annars är att hon även utseendemässigt ska föreställa ”den perfekta människan” som kan få vilken man som helst knäsvag. För i mina ögon ser hon knappt halvbra ut.

The Fifth Element är en helgalen och egendomlig film som sci-fi-fantaster lär uppskatta rejält. Personligen lyckades filmen inte riktigt fånga mitt intresse förrän ungefär halva filmen hade gått och mer fart och fläkt infördes. De flesta lär kunna hitta någonting de gillar bland filmens alla absurditeter.

betyg7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s