Brüno

Titel: Brüno
År: 2009
Längd: 81 min
Genre: Komedi
Regissör: Larry Charles
Skådespelare: Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten, Clifford Bañagele

Sacha Baron Cohens Borat är förmodligen en film jag aldrig kommer att glömma. Den fick mig att skratta tills magen gjorde ont och ögonen tårades. Redan har den hunnit blivit lite av en klassiker, inte är det många som numera inte känner till den gen galne reportern från Kazakstan. Men karaktären är nu precis som Ali G skrotad och har fått lämna plats åt den österrikiske, homosexuelle modereportern Brüno.

Enligt Brüno själv är han 19 år, och hans dröm är att bli den störste österrikiske superstjärnan sedan Adolf Hitler. Brüno har fått sparken från sin show Funkyzeit och han försöker att etablera sig igen i Amerika. Till sin hjälp har han sin assistent Lutz (svenske Gustaf Hammarsten). De intervjuar olika människor såsom presidentkandidater, religiösa fanatiker och modeller. Det är dock sällan  en intervju inte slutar i katastrof. Och det ena vansinniga upptåget följs upp av ett annat. Så ser i princip filmens intrig ut.

Sacha Baron Cohen kan man utan tvekan kalla för ett geni. Jag tror att det är ytterst få människor här på jorden som skulle kunna och våga göra det han gör. Han provocerar människor och riskerar ofta att bli halvt ihjälslagen eller ännu värre. Att se Brüno är fruktansvärt pinsamt och samtidigt fantastiskt kul. Borat var också en pinsam figur, men Brüno är snäppet värre och man vill absolut inte se hans film tillsammans med sina föräldrar. Sex och nakenhet finns i överflöd.

Men när det kommer till kritan så är filmen inte alls lika rolig som Borat. Jag hade inte förväntat mig att den skulle vara lika rolig heller. Man får sig dock många skratt, t.o.m. åt de bortklippta scenerna som finns i extramaterialet på DVD:n. Jag tycker nästan att man kunde ha tagit med ett par av dem i filmen som är så kort annars.

Jag får kanske varna för spoilers i detta stycke då jag tänkte skriva om en av de bortklippta scenerna. Sacha Baron Cohen är av judisk härkomst, och i Borat gjorde han narr av folks fördomar gentemot judar. I Brüno finns en bortklippt scen där han intervjuar en judeföraktande rasist som anser att det vita folket är Guds heliga folk (eller något sådant). Under intervjun är Baron Cohen helt lugn på ytan och gör intervjun precis som andra intervjuer, men inombords är han förmodligen ganska arg på gubben. På ett briljant och diskret sätt ger Cohen honom en utskällning när Brünos pojkvän träder in i rummet och tror att Brüno ligger med gubben. Och Brüno svarar att den här snubben bara är ett gammalt rasistäckel, och att han inte skulle knulla honom om han så vore det sista rövhålet på jorden. Klockrent.

betyg6

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s