New Moon

Titel: New Moon
År: 2009
Längd: 130 min
Genre: Fantasy | Romantik
Regissörer: Chris Weitz
Skådespelare: Kristen Stewart, Taylor Lautner, Robert Pattinson, Billy Burke, Ashley Greene

Förra året kom filmen Twilight och skapade hysteri bland tonårsflickor. Jag uppfattade filmen som usel och ansåg att den var rena misshandeln av vampyrer som koncept. Då kanske ni undrar varför jag över huvud taget tog en titt på uppföljaren, jag undrar det själv ibland. Men jag hade helt enkelt lust att såga en film rejält, vad passar då bättre än att såga den här populära smörjan?

Vi får nöja oss med en intrig som är minst lika tunn och intetsägande som föregångarens. Huvudpersonen är en ordinarie tjej som blir uppvaktad av mystiska hunkar som slåss om att få bli hennes man. Och just det är väl själva anledningen till varför fenomenet Twilight blivit så stort. Det grundar sig i vissa småtjejers vilja att få uppmärksamhet och att bli uppvaktade. Fast det kan ju bara vara så att författaren är rätt smart och vet exakt vad tjejer vill ha.

När jag såg första filmen så suckade jag mycket, jag gjorde facepalms och häpnades över hur patetiskt det jag såg var. Jag började nästan undra om de försökte parodiera vampyrer på något sätt. ”Är det här seriöst?” tänkte jag ofta. Det handlade om 100-åriga vampyrer som glittrade i solen, spelade baseboll och spionerade på skolflickor när de sov. Är det verkligen så tjejers drömvärld ser ut? I mina ögon är det bara sjukt.

New Moon gav mig fler skratt än vad Twilight gjorde. Den tar steget ytterligare från föregående film och lägger mer krut på att visa upp halvnakna män. Det är fortfarande mjukporr för fjortisar som gäller, fast i större portioner. I början av filmen finns en scen där vampyren Edward träder in, han stiger ut ur sin bil och går i slow-motion och försöker vara så sexig som möjligt. Jag började genast garva lite, men jag befarar att scenen inte var komisk med flit. Skådespelarna är fortfarande bedrövliga. Stewart är värdelös och Pattinson begriper jag mig knappt på. Han gör ofta en massa miner som om han just ätit någonting äckligt eller väldigt surt. Att hitta positiva delar med det här tramset går bara inte.

Jag känner mig lite stolt över att jag lyckats plåga mig igenom filmens två otroligt sega och händelselösa timmar. Maken till meningslös film har jag sällan skådat. Jag var generös när jag gav Twilight en tvåa i betyg. Denna gång är jag dock inte säker på att jag kan vara lika generös. Jag tror att jag måste inviga bloggens första etta.

betyg1

 

19 reaktioner på ”New Moon

 1. Det här var en sågning som heter duga! Sånt gillar jag! (även om jag faktiskt tycker Twilightarna är rätt mysiga. Dock bara sett ettan.)

  • Ja, att såga filmer kan vara riktigt kul. Känner att det blivit lite väl många hyllningar i bloggen så det är kul att Twilight kom och rensade upp lite bland dem. ;)

 2. Ping: Twilight « Voldo’s Filmblogg

 3. Jag säger inte att New Moon är en fantastisk film – och du har förstås alla rätt att tycka att den är värdelös – men en 1:a?!

  Menar du verkligen att det är ett OBJEKTIVT betyg? Jag tror snarare att det är så att du gick in med avseende att såga och noterade därför enbart de dåliga aspekterna (som förvisso är många), men tror du verkligen på fullaste allvar att du hade gett fullt så dåligt betyg om det inte varit för ‘hypen’ kring Twilight? Kan du erkänna att du redan innan gärna ville trycka ner filmen?

  Och varför är det så att när någonting är väldigt populärt bland tjejer så är det fullkomligt patetiskt, men när det är populärt bland mest killar så fås fortfarande en viss värdighet behållas? Ang Lee’s Hulk och GI Joe: rise of the cobra, är rätt värdelösa tycker jag – och trots att deras medelbetyg ligger ungefär lika med new moon på IMDB så har de långt ifrån lika många ettor. Många av New Moon’s ettor kom dessutom redan innan filmen hade premiär. Folk VILL såga och gärna gotta sig i hur mycket bättre de är bara för att de inte är så patetiska och gillar det.

  En 3:a eller 4:a hade jag kanske kunnat ta på allvar, men din 1:a symboliserar snarare din önskan att distansera dig från konceptet än en verklig bedömning av filmens kvalitet. =)

  • Ja, precis, en etta. Filmen är värdelös och det finns ingen anledning till att ge den ett högre betyg. Varför tror du att det är objektivt? Det är subjektivt såklart, mina åsikter, ingen annans.

   Ja, jag trodde fullt på att jag skulle tycka att filmen var skit och såga den, men samtidigt höll jag utkik efter några aspekter som skulle kunna godkännas, men dessvärre fann jag inga. Ja, jag erkänner att jag ville trycka ner filmen precis som jag skrivit i recensionen, men jag hade blivit lite glad och överraskad om filmen faktiskt varit bra, eller åtminstone godkänd. Fast det skulle ju vara nästintill omöjligt att göra en bra film av en så usel och tunn story.

   Ang Lees Hulk är inget vidare, men mycket bättre än Twilight-filmerna. GI Joe har jag inte sett, men den är säkert kass.

   En trea eller fyra till en film som är renodlad skit och überkass i alla aspekter hade varit alldeles för snällt.

   Omskriver min kommentar som jag postade senare, den hamnade för långt ner av någon anledning.

   Som svar på detta:
   ”Okej, subjektivitet i all ära, men det är skillnad på en subjektiv välgrundad bedömning och förutbestämd propaganda.
   och fokusera gärna på det senare…
   …men låtsas då inte att du är en filmrecensent.”

   Haha, jag låtsas inte att jag är filmrecensent, jag är bara en amatörbloggare. Det är lite patetiskt hur du gnäller.

   • Okej, subjektivitet i all ära, men det är skillnad på en subjektiv välgrundad bedömning och förutbestämd propaganda.

    och fokusera gärna på det senare…

    …men låtsas då inte att du är en filmrecensent.

 4. Åh, det klassiska hånfulla skrattet – du måste helt klart haft slut på argument. Och jag är inte det minsta sur. Hur kom du fram till det utifrån min kommentar? Weird.

  Våra åsikter går inte alltför mycket isär heller, jag sa ju att den borde ha en 3:a eller 4:a – jag menar bara att din bedömning kanske inte är helt representativ för filmen, på samma sätt som att en twilight-tjejs 10:a inte heller är baserad på filmens kvalitet. Fenomenet som sådant fascinerar mig lite och du bevisade min tes rätt bra.

  Och hade du kallat mig patetisk om det var en annan film vi diskuterat? =) Case closed.

  • Ja, jag kunde inte låta bli att skratta lite. Vad är det jag skulle ha slut på argument för? Det verkar som om du blivit sur för att jag gett filmen en etta, annars skulle du inte hålla på. ”Låtsas inte att du är filmrecensent” är bara vad en person som blivit riktigt sur på det jag skrivit skulle säga.

   Ja, jag hade fortfarande kallat dig patetisk oavsett film. Att du hakar upp dig såhär mycket på ett betyg är ju löjligt.

   • ”Hålla på?”
    ”Haka upp?”

    Välkommen till din första diskussion. =)

   • När du gnäller om att mitt betyg är fel för att det inte passar din syn på filmen så är det inte mycket till diskussion.

 5. Här har du en tonårstjej som gärna gömmer sig under täcket varje gång Twilight dyker upp på min TV (vilket blir ofta pga att min syster ÄLSKAR den). Jag står inte ut! J A G S T Å R I N T E U T! Den är förfärlig! Det bästa jag vet inom filmvärlden är vampyrer, t.ex. En vampyrs bekännelse eller True blood, men den här jäkla filmserien får mig att vilja gråta! Du är min räddare i nöden måste jag erkänna. Jag vet inte hur många gånger jag har tvingats försvara mina åsikter inför ett stort gäng lite smått uppretade tonårstjejer. Vart jag än har vänt mig så har alla älskar filmerna. Jag började tro att jag var den enda som inte hade dragits in i Twilighthysterin, men nu inser jag att jag inte är ensam i denna värld. AMEN.

 6. har inte sett kommer troligtvis aldrig att se men diskussionen var mycket rolig. snälla voldo offra dig o se trean:)

 7. Jag säger bara tre ord: De Ä Rät, med västgötsk dialekt. Jag hatar faktiskt när någon säger att någon film i Twilight trilogin är bra, då småler jag bara och tänker att vissa har filmsmak.

 8. Men hallå! New Moon borde iaf få någonting över 5! Men en etta är väl inte helt seriöst va?! Du måste skoja med mej!

 9. Oj,här var det livat :) filmen är gjord för en amerikansk publik och följer hela konceptet för deras ”moral”. Vilken film som helst som är gjord för tonåringar i USA följer ungefär samma mall. Vi bor inte i USA och har andra värderingar och en annan samhällsstruktur, det tror jag har betydelse för hur vi ser på denna typ av film. Eftersom jag inte är tonårig tjej tänker jag inte uttala mig om filmen,den är säkert bra för den grupp som den är gjord för. Tyvärr är det väl så med en del filmer från USA, de är medvetet gjorda för en viss typ av publik och blir ofta därefter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s