The Dark Knight

Titel: The Dark Knight
År: 2008
Längd: 152 min
Genre: Action | Thriller
Regissör: Christopher Nolan
Skådespelare: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal, Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman

En av världens mest efterlängtade filmer någonsin, The Dark Knight, har endast tre filmer ovanför sig på listan över tidernas största blockbusters. Ytterst få filmer har jag sett fram emot mer än denna, och den visade sig faktiskt leva upp till hajpen. Inne i biosalongen satt jag som på nålar hela tiden med ett leende på läpparna och förundrade mig åt hur man lyckats skapa något som är en superhjältefilm och ett mästerverk på samma gång.

Heath Ledgers alltför tidiga bortgång gav filmen stor uppmärksamhet, och det är troligtvis en av de bidragande faktorerna till filmens pengaframgång. Många påstår att detta även är den största anledningen till filmens höga position på IMDb’s top 250, och att alla sörjande Ledger-fans registrerat sig på sidan och röstat 10 på filmen för att höja placeringen. Men likväl kan ju fans av The Godfather ha gjort tvärtom och gett den lägsta betyg. Och det råkar ju vara så att endast rösterna som ges av regelbundna röstare räknas. Registrerar man sig för att bara rösta på en film så påverkar man inte dess placering. Möjligtvis har The Dark Knight har en eller två högre än vad den skulle ha haft ifall Ledger varit vid liv, men någon större skillnad skulle det inte ha varit. Eftersom The Dark Knight är en fenomenal film som är svår att inte tycka om så anser jag inte att det är särskilt konstigt att den har en så pass hög position. (Ursäkta ett onödigt långt och svamligt stycke).

Från första till sista rutan får man som åskådare en maffig upplevelse. Jokern introduceras snabbt och gör sig ett namn som en oförglömlig filmskurk. Han är rolig samtidigt som han är en iskall och fullkomligt hjärtlös psykopat som inte ser något större värde i människoliv. Att Jokerns ursprung aldrig exponeras är endast positivt , han blir mer mystisk och otäck på så sätt. Ledgers Oscarvinst var dessutom en självklarhet.

Synd är det att Katie Holmes inte återvände i rollen som Rachel. Istället fick vi se Maggie Gyllenhaal, men jag undrar om inte hon faktiskt gör sin karaktär mer rättvisa än vad Holmes gjorde. Gyllenhaal är klart mindre attraktiv om jag får lov att säga det, men samtidigt en bättre skådis. Gary Oldman får mer utrymme här än i Batman Begins och är som alltid fantastisk.

Med hjälp av det nästintill ofelbara manuset har Nolan höjt ribban ordentligt för världens superhjältefilmer. En tredje och eventuellt avslutande film i en trilogi skulle jag gärna se, man får hålla tummarna för att den då görs med samma kvalitet som The Dark Knight. Slutbetyget får bli högsta möjliga, kanske generöst utdelat.

betyg10

9 reaktioner på ”The Dark Knight

  1. Kan du inte ge Batman Begins ett till försök snälla. Jag tycker att den är bättre än TDK. Så svårt kan det väl inte vara att skriva nåt om den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s