The Others

Titel: The Others
År:
2001
Längd:
101 min
Genre:
Skräck | Thriller
Regissör:
Alejandro Amenábar
Skådespelare:
Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Alakina Mann, James Bentley, Elaine Cassidy

Det är inte ofta jag ser på skräckfilm. Genren är ingen favorit och bra skräckfilmer görs så sällan nuförtiden. När jag tänker på bra skräckfilmer så tänker jag mest på gamla godingar som Alien, Psycho och The Shining. Att fiska fram moderna skäckisar av samma kaliber är nästintill omöjligt, därför brukar jag ha som krav att moderna skräckfilmer ska vara högt uppskattade på IMDb innan jag ser dem. The Others har detta krav uppfyllt.

Grace Stewart (Nicole Kidman) är starkt troende och har bosatt sig på en herrgård tillsammans med sina två barn, Anne och Nicholas (Alakina Mann och James Bentley) i väntan på att hennes man ska komma hem från andra världskrigets skyttegravar. Barnen har en  sjukdom som gör att de är starkt allergiska mot ljus. En dag kommer en äldre dam, en äldre man och en ung kvinna till herrgården för att se om det kan finnas arbete åt dem, och Grace anställer dem som hjälpredor. Anne talar om för sin mamma att hon börjat se underliga gestalter i hemmet, bland annat av en ung pojke. Grace tror att Anne antingen ljuger eller inbillar sig, men när även hon börjar se och höra konstiga saker i huset så vet hon inte vad hon ska tro längre.

I den sedvanliga skräckfilmen är det natt nästan dygnet runt, och dörrar tenderar att vara låsta när ett offer behöver komma iväg från ett spöke. I The Others har man smugit in dessa klichéer på ett mycket smart sätt. Med tanke på att barnen inte tål ljus så måste gardiner alltid vara fördragna, och en dörr måste alltid låsas innan man går igenom nästa för att vara säker på att inget onödigt ljus släpps in. På så sätt blir det hela mörkt och läskigt även under dagtid.

Stämningen är alldeles lagom kuslig, och förutsägbara moment slipper man till stor del. Jag hade naturligtvis förväntat mig en twist mot slutet, och jag fick ett par stycken. Jag hade några idéer om var de skulle bestå av, men det visade sig att jag bara hade fel. Många kan säkert klura ut vad småtwisten är som kommer först, sedan får man dock en större, mer gastkramande och briljant twist som väcker en del tankar. Hittills är The Others den bästa skräckrullen från 00-talet jag sett och jag tvekar inte till att starkt rekommendera den. Kredd till den som under filmens gång lyckas förutspå hur allt ligger till.

betyg8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s