Terminator 2: Judgment Day

Titel: Terminator 2: Judgment Day
År:
1991
Längd:
152 min (förlängd version)
Genre:
Action| Sci-Fi | Thriller
Regissör:
James Cameron
Skådespelare:
Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong, Robert Patrick, Earl Boen

Tung, tyngre, tyngst, T2. Det har blivit dags att recensera min favorit bland science fiction-filmer. Den kostade drygt 100 miljoner dollar och var den dittills dyraste filmen som gjorts. 500 miljoner dollar drog den in världen över och blev den största uppföljarsuccén någonsin. Givetvis gick filmen även hem hos kritikerna och roffade åt sig fyra mycket välförtjänta Oscarstatyetter.

År 1995 har Sarah Connor (Linda Hamilton) nu sin framtida rebelledare till son, John (Edward Furlong). Han bor dessvärre med fosterföräldrar efter att hans mamma hamnat på mentalsjukhus. Hon försökte spränga en datafabrik och förklarades därefter psykiskt sjuk. Än en gång skickar Skynet en terminator tillbaka i tiden för att döda John, en högt avancerad T-1000 (Robert Patrick). Men likväl lyckas motståndsrörelsen skicka en beskyddare, en T-800 (Arnold Schwarzenegger). Återigen blir det en hård kamp för människans framtid, en kamp som kommer att avgöras av den robot som är mest mänsklig.

Terminator 2: Judgment Day var ett massivt projekt fyllt med teknik och effekter som ingen hade skådat tidigare. Trots att vi nu är inne på 2010-talet blir man fortfarande imponerad av de spektakulära stunt- och actionscenerna. Fordonsjakten i början av filmen är hur häftig som helst, och aldrig gör sig någon annan sekvens sämre.

Det var ett mycket smart drag att låta Schwarzenegger spela på de godas sida den här gången. Hans karaktär har blivit en av de största filmhjältarna någonsin, och repliker som ”hasta la vista, baby!” är vida kända. Robert Patrick var även ett strålande val för motståndarrollen. Edward Furlong spelar bra, men som 10-åring är han inte helt trovärdig. Han var runt 13-14 år och hade en pubertalröst som kanske inte riktigt passade en 10-åring. Men det är egentligen bara en småsak och inget att bry sig om, han spelar som sagt övertygande annars.

Cameron låter aldrig filmens snygga yta överstiga det stora hjärtat, de fantastiska karaktärerna eller den fängslande berättelsen. Han håller det hela på en jämn nivå med varandra. I stort sett varje scen är perfekt, och den 20 minuter förlängda versionen är snäppet bättre än originalet. Det blir främst en ytterligare fördjupning av karaktärerna där man får se hur Sarah inte helt litar på sin nye beskyddare. Högsta betyg förtjänar detta mästerverk.

betyg10

 

13 reaktioner på ”Terminator 2: Judgment Day

 1. Har sedan jag först såg den här filmen rankat den högst över alla actionfilmer, det är verkligen den ultimata actionfilmen. Det är ett mästerverk, precis som du säger. Borde aldrig blivit en trea, än mindre en fyra.

 2. James Cameron vet sannerligen hur man gör gripande filmer. Både T2’s inledningen och slut är bland de starkaste moment jag någonsin skådat på film. Ren magi helt enkelt! Bra recension också :)

 3. Hej!
  Vilket kul inlägg, jag älskar också den här filmen.
  Har du hört historien om Linda Hamiltons tvillingsyster och hur de spelade in en av scenerna i Directors Cut-versionen?

 4. Tydligen så gjorde de så att under scenen när de lagar terminatorn och han sitter vid en spegel och förklarar hur man ska ta ut hans cpu så står linda Hamilton med Arnold på en sida av en tom ram och sen står Linda Hamiltons tvillingsyster på andra sidan med en docka av Arnolds huvud och gör helt syndade rörelser :) Och illusionen av att det är en spegel är ju helt fantastisk :) kolla det nästa gång du tittar på filmen :)

 5. Tjenare! Allt Bra med dej?
  Har du sett den nya Terminator Trailern än? Själv tycker jag att det såg ut som en tråkig och kliche fylld actionrulle. Plus att den kommer att kopiera handlingen från James Camerons mästerverk precis som den horribla 3:an gjorde. Bra några exempel hur jag tror vilket haveri det här kommer att bli.

 6. Jag förstår inte hur de har mage att återvinna samma handling ytterligare en gång. Det fungerade för 2:an men seriöst en tredje gång. Kom på med nya produkter istället eller gör uppföljare som verkligen för Terminator sagan framåt. Jag skulle inte ha något emot 2,5 timmar av Saving private Ryan fast i framtiden. Vore inte det trevligt? Det planeras redan ytterligare 2 uppföljare till 5:an och låt mig gissa det ska använda samma handling igen.

 7. Den såg ganska hemsk ut faktiskt…. Det har väl spekulerats att de kommer kasta om historien helt och frångå historien. Dö borde man kalla det för något annat…😖

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s