Monsters, Inc.

Titel: Monsters, Inc.
År:
2001
Längd:
92 min
Genre:
Animation | Äventyr | Komedi | Fantasy
Regissörer:
Pete Docter och David Silverman
Skådespelare:
John Goodman, Billy Crystal, Mary Biggs, Steve Buscemi, Frank Oz

Nu fattas det bara att se Cars innan jag sett samtliga filmer av Pixar. Jag hade inga större förväntningar på Monsterc, Inc., men eftersom den ändå är från Pixar och dessutom har en plats på IMDb’s 250 så hoppades jag på något kul och underhållande. Jag fick vad jag förväntade mig och lite mer därtill. Filmen har lysande humor som barn och vuxna kan roas lika mycket åt.

Staden Monstropolis existerar utanför människornas värld och är naturligtvis bebodd av monster. Stadens kärna är kraftföretaget Monsters, Inc., där monster jobbar för att samla ihop barnaskrik. På något vis går det till så att monstrerna går igenom en massa dörrar som var och en leder till ett barns rum. De går in, skrämmer barnet och får därefter poäng om de lyckas. Den störste skrämmaren företaget har är James Sullivan (John Goodman). Namnet på hans assistent och bäste vän är Mike Wazowski (Billy Crystal). En dag händer en liten olycka för James på jobbet, den lilla tjejen Mary tar sig nämligen in i monstervärlden. James är turligt nog ensam då det händer, får någon reda på saken kan det innebära katastrof. Han berättar om händelsen för Mike, och de båda känner tids nog att det är deras ansvar att se till att flickan kommer hem oskadd.

Detta är utan tvekan en av de roligaste filmerna som Pixar har trollat fram. Många av de humoristiska scenerna är fullständigt briljanta. Animationen är i stort sett felfri, den är färgsprakande och bjuder på många sorters kreativiteter. Med all rätt gick dock Oscarvinsten för bästa animerade film till Shrek som är snäppet bättre. Fast Monsters Inc. vinner när det kommer till animationen och det visuella, humornivån på filmerna är nog jämbördiga.

Skådespelarna är i stort sett suveräna, varje röst passar karaktären perfekt. Filmer bjuder på ett fyrverkeri av festligheter och galenskaper. Det är inte lätt att komma på någonting att klaga över. Men när det kommer till filmens upplägg så kändes den dock inte lika vass som många av Pixars övriga verk.

betyg8

5 reaktioner på ”Monsters, Inc.

  1. Monsters Inc är riktigt bra men jag gillar nästan Ratatouille mest. Cars som du har kvar att se är tyvärr den svagaste Pixar-filmen enligt mig. Svårt att få sympati med ”bilar” även om vissa karaktärer är rätt underhållande.

  2. Inside Out borde du definitivt se. Det är ju inte ofta som det kommer en film med ett originellt manus nu för tiden så jag skulle tipsa att du passar på. Förövrigt så var filmen väldigt bra. Smart, charmig, underhållande och känslomässig är orden som kommer upp i mitt huvud när jag tänker på den

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s