Invictus

Titel: Invictus
År: 2009
Längd:
133 min
Genre:
Drama
Regissör:
Clint Eastwood
Skådespelare:
Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge, Matt Stern, Adjoa Andoh

Snart är Clintan hela 80 år gammal. Det hindrar honom dock inte från att arbeta hårt med sitt filmskapande. Jag var inte särskilt påläst vad gäller hans senaste film, Invictus. Jag trodde att den skulle handla om Nelson Mandela som person och om mannens tid i fängelset såväl som hans presidentperiod. Men så är inte fallet, filmen fokuserar på Mandelas kamp för att ena landet med hjälp av rugbysporten.

Nelson Mandela (Morgan Freeman) släpps år 1990 ut ur fängelse efter 27 år, och 4 år senare blir han vald till Sydafrikas president. Hans mål är främst att göra slut på apartheid och att ge rösträtt åt den svarta befolkningen. Sydafrikas rugbylag får buanden av svarta medborgare eftersom laget representerar fördomar och apartheid i deras ögon. Mandela får en idé och talar med lagets kapten, Francois Pienaar (Matt Damon). Mandela säger det aldrig rakt ut, men Pienaar fattar vinken. Hans president vill att laget ska få de svartas stöd genom att gå långt och förhoppningsvis vinna det annalkande VM. Det blir en hård kamp, men en nödvändig sådan för att få landet på fötter.

Invictus är en mycket välspelad rulle, och Freeman är värd Oscarnomineringen han nyligen tilldelades. Jag vet däremot inte om jag kan säga detsamma om Matt Damon, men bra är även han. Soundtracket som lyfter filmens stämning ett snäpp förtjänar också beröm. Det som drar ner filmen är en aningen för lång och ojämn speltid.

Personligen har jag ingen koll på rugby och förstår inte reglerna i sporten. Därför är filmens matcher inte särskilt spännande eftersom jag knappt vet vad som sker. Och till skillnad från regissörens senaste filmer, Gran Torino och Changeling, saknar denna film glöd och blir aldrig särskilt gripande. Men bitvis är den suverän och mycket stämningsfull. Definitivt värd en titt.

betyg6

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s