Moon

Titel: Moon
År: 2009
Längd: 97 min
Genre: Drama | Sci-Fi | Thriller
Regissör: Duncan Jones
Skådespelare: Sam Rockwell, Kevin Spacey, Dominique McElligot

David Bowies son Duncan Jones har gjort en debutfilm som jag sett fram emot ganska länge, och nu har det äntligen blivit en titt på den. Moon är en science fiction som håller sig inom trovärdiga ramar. Den har hyllats av många kritiker, men dessvärre blivit ignorerad på stora filmgalor som Golden Globe och Oscarsgalan. Jag tycker att Sam Rockwell och en elegant scenografi kanske borde ha fått lite mer uppmärksamhet.

Sam Bell (Sam Rockwell) har ett treårigt kontrakt med Lunar Industries. Han är stationerad på månen och nästintill ensam där. Hans jobb är att skörda helium-3, jordens huvudbränsle. Till sällskap finns den hyperintelligenta datorn GERTY (Kevin Spacey) som sköter om Sam, lagar mat åt honom, assisterar honom och ser till att han har det bra. På jorden har Sam en fru och en liten dotter, och han ser fram emot att träffa dem då hans kontrakt är över om bara ett par veckor. Oturligt nog råkar han ut för en olycka med en av sina skördemaskiner och blir medvetslös för ett tag. Senare vaknar han upp i huvudbasen igen med GERTY vid sin sida. När Sam sedan ger sig ut för att undersöka maskinen han kraschade gör han en förbluffande och skrämmande upptäckt.

Det är lätt att man får lite vibbar à la 2001: A Space Odyssey när man ser Moon. Båda filmerna utspelar sig i rymden, de har ett sakta tempo och en intelligent dator som en av huvudkaraktärerna. GERTY är dock lite mer vänskaplig än HAL. Filmens teman är kanske främst ensamhet och längtan, och Sam Rockwell gör ett strålande jobb i att förmedla dessa känslor. Det är praktiskt taget en enmansshow, något man inte ser så ofta på film.

Trots att Moon är briljant på många vis och en liten pärla i sci-fi-genren så känns den inte helt komplett. Lite mer spänning i någon form hade inte skadat. Längden på 97 minuter är däremot ganska lagom, en längre film med ett såpass lågt tempo kunde ha blivit tröttsam. Har man Transformers som favoritfilm så bör man nog hålla sig borta ifrån Moon, men till andra kan jag varmt rekommendera denna suveräna rulle.

betyg8

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s