Galaxy Quest

Titel: Galaxy Quest
År: 1999
Längd: 102 min
Genre: Action | Äventyr | Komedi | Sci-Fi
Regissör: Dean Parisot
Skådespelare: Tim Allen, Sigourney Weaver, Alan Rickman, Sam Rockwell, Tony Shalhoub

Galaxy Quest är en komisk rymdsaga som både parodierar och hyllar den kultförklarade Star Trek-franchisen. Filmen innehåller mängder med referenser till den, och karaktärerna är baserade på de riktiga skådespelarna som medverkade i den ursprungliga Star Trek-serien från 1966.

För nästan två decennier sedan lades den gamla sci-fi-serien Galaxy Quest ner. Dess skådespelare bestod av Jason Nesmith (Tim Allen), Gwen DeMarco (Sigourney Weaver), Alexander Dane (Alan Rickman), Tommy Webber (Daryl Mitchell) och Fred Kwan (Tony Shalhoub). Numera är de föredettingar som aldrig får några stora roller. De försörjer sig främst genom att delta i öppningsceremonier och sälja autografer på utställningsmässor. En dag knackar ett gäng underliga människor på Jasons dörr, som han misstar för vanliga fans. Men det visar sig att de är rymdvarelser som behöver hans hjälp. De har sett hans gamla show och tror att det som händer i den sker på riktigt. Även Jasons arbetskamrater befinner sig snart i samma båt, och det är upp till dem att rädda de fredliga rymdvarelserna mot den onde Sarris (Robin Sachs).

Galaxy Quest översteg mina förväntningar då jag hade trott att den skulle vara betydligt sämre. Specialeffekterna är högklassiga, sminkningen är superb, och vi får gotta oss i massor av humor, spänning och ironi. Alan Rickman spelar samma typ av bittra karaktär som vid är vana att se honom göra, men ack så bra han gör det. Det här är lättsam underhållning med många utomordentligt skojiga sekvenser. Se den gärna.

betyg7

Annonser

En reaktion på ”Galaxy Quest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s