Doubt

Titel: Doubt
År: 2008
Längd: 104 min
Genre: Drama
Regissör: John Patrick Shanley
Skådespelare: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Viola Davis, Joseph Foster

John Patrick Shanley har regisserat och skrivit manus till denna film som är baserad på en pjäs han tidigare skrivit. Pjäsen som förövrigt vann ett Pulitzerpris handlar om prästers aptit på småpojkar, ett ämne som inte många vågar röra vid. Filmen fick mycket god kritik och nominerades till fem Oscars, varav fyra var för skådiskategorier.

Året är 1964. I Bronx finns en katolsk skola som just intagit sin första svarta elev, 12-årige Donald Miller (Joseph Foster). Rektorn heter Syster Aloysius (Meryl Streep), hon är sträng och vill att skolan ska hålla sig gammalmodig. Det vill dock inte Fader Brendan Flynn (Philip Seymour Hoffman) som är öppen för mer nymodiga verktyg och lärosätt. Syster James (Amy Adams) ser att Fader Flynn har ägnat mycket tid åt den svarta pojken som mobbas på skolan. Pojken beter sig märkligt en dag efter att han kommit från ett möte med Flynn, och hans andedräkt luktar alkohol. Det talar Syster James om för rektorn som genast börjar undersöka saken närmare.

Det bästa med Doubt är utan tvekan skådespeleriet. Som sagt blev hela fyra av filmens skådespelare Oscarsnominerade för sina eminenta jobb. Meryl Streep visar vad skåpet ska stå och blev därmed nominerad för hela femtonde gången. Hoffman som också redan har en guldgubbe på hyllan klarar av att matcha Streep, liksom den relativt nykomliga Amy Adams.

Tack vare skådespelarnas karisma lyckas filmen uppehålla en viss spänning. Annars är det en stillsam film som mest bygger på dialog av något slag. Det jag saknar är ett slags klimax eller en twist som förbryllar åskådaren, man blir aldrig riktigt paff av någonting annan än skådespeleriet. Jag tycker inte att filmen är svag, men inte heller är den särskilt stark. Doubt är välgjord och sevärd för den som vill se ett bra drama.

betyg7

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s