Kick-Ass

Titel: Kick-Ass
År:
2010
Längd:
117 min
Genre:
Action | Komedi | Thriller
Regissör:
Matthew Vaughn
Skådespelare:
Aaron Johnson, Mark Strong, Nicolas Cage, Chloe Moretz, Christopher Mintz-Plasse

Superhjältefilmen Kick-Ass har tagits emot mycket väl av biopubliken, men den innehåller några kontroversiella ämnen som upprört en del människor. Roger Ebert gav filmen lägsta betyg på grund av dess moraliska tvivelaktigheter. Det är dock inget som hejdar mig från ett biobesök, snarare tvärtom.

Dave Lizewski (Aaron Johnson) är en nördig high school-student vars enda superkraft tycks vara en osynlighet inför tjejer. Han bor ensam med sin pappa och spenderar fritiden genom att läsa serier och titta på porr. En dag får han för sig att prova yrket som superhjälte, och fixar en lite smålöjlig dräkt åt sig själv att använda. Han lyckas halvspöa ett gäng skurkar som misshandlar en man, och ”Kick-Ass” – som Dave kallar sig – har blivit en YouTube-sensation. Frank D’Amico (Mark Strong) är ledare för ett brottssyndikat och får några av sina män dödade av vem han tror är Kick-Ass. Det är dock ett par mer erfarna rövsparkande hjältar som ligger bakom, Big Daddy (Nicolas Cage) och hans dotter Hit-Girl (Chloe Moretz). Frank har i alla fall bestämt sig för att utrota alla dessa filurer som saboterar hans affärer.

Mina förväntningar var relativt höga på denna actionspäckade komedi, och de infriades så småningom. Det tar en tid för Kick-Ass att komma igång ordentligt, dess första halva är något svagare än den andra. Dave/Kick-Ass är ingen vidare intressant karaktär, men han vägs upp av Big Daddy och framförallt Hit-Girl som får mer speltid mot slutet. Hit-Girl är omkring 11-år, hon är kaxig, hon svär och spöar sina fiender så att deras blod skvätter åt alla håll, med andra ord är hon helt underbar.

Hennes karaktär är just vad som orsakat lite uppståndelse och fått en del kritiker att spy galla över filmen. Jag är verkligen inget fan av den sortens moralpredikan. Precis som Chloe Moretz själv har sagt så är det bara på låtsas och hennes karaktär skulle inte fungera i verkligheten, det tror jag att de flesta som ser filmen är medvetna om också. Vi har förresten sett liknande grejer på film förr, Hit-Girl skiljer sig inte alltför mycket från Mathilda i Léon.

I stort sett bjuder Kick-Ass på en ruskigt härlig filmupplevelse. Det är synd bara att huvudpersonen är småtråkig,  man bryr sig således inte om honom. Hit-Girl stjäl showen, tack vare henne och en grym slutfight kommer jag förmodligen att införskaffa en BD-utgåva i framtiden för att se om filmen.

betyg8

 

EDIT: Då jag skrev den här recensionen gav jag filmen en sjua i betyg, nu tycker att det var för snålt. En åtta passar bättre.

 

En reaktion på ”Kick-Ass

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s