BASEketball

Titel: BASEketball
År: 1998
Längd: 103 min
Genre: Komedi
Regissör: David Zucker
Skådespelare: Trey Parker, Matt Stone, Dian Bachar, Yasmine Bleeth, Jenny McCarthy, Ernest Borgnine

BASEketball är en ”tramsfilm” i ungefär samma stil som The Naked Gun, den är också regisserad av David Zucker. De två huvudrollsinnehavarna är inga mindre än skaparna av South Park; Trey Parker och Matt Stone. Med tanke på att jag älskar dem och deras serie kändes det lockande att se denna film. Den bjuder på några skratt men är i slutändan ganska kass.

Joe ”Coop” Cooper (Trey Parker) och Doug Reemer (Matt Stone) är runt 25 år gamla, de är barndomsvänner och bor tillsammans i ett hus som de snart blir vräkta ifrån då de är arbetslösa. En gammal klasskamrat håller ett party som de inte är bjudna till, men de drar dit ändå. De blir utsparkade ganska fort och sedan utmanade på basket av ett par killar från partyt. Coop och Doug föreslår att de istället spelar BASEketball, en sport som är en slags blandning av basket och baseboll. Coop och Doug vinner ganska lätt, och fem år senare är BASEketball en etablerad sport med de båda herrarna som två av dess största stjärnor.

Utan genierna Parker och Stone hade inte filmen varit hälften så kul som den nu är. De fick förmodligen improvisera en hel del och förvandlade på så sätt originalmanuset till någonting roligare än vad det var från början. Ett exempel på deras inflytande är att ordet ”dude” är skrivet 39 gånger i manuset medan det yttras hela 98 gånger under filmen. Skådespeleriet är lättsamt och man märker att duon är vana att arbeta tillsammans då deras kemi är felfri. Av filmen ska man förvänta sig mycket barnsligheter och larv, och inget som har någon vidare kvalitet. Men samtidigt har den sina små guldkorn varav somliga fick mig att skratta högt. BASEketball kan jag rekommendera till alla som vill ha en småkul komedi utan större hjärna.

betyg5

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s