The Road

Titel: The Road
År: 2009
Längd: 111 min
Genre: Äventyr | Drama | Thriller
Regissör: John Hillcoat
Skådespelare: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Charlize Theron, Robert Duvall, Guy Pearce, Michael K. Williams

Att vår planet står inför en mörk framtid om vi inte börjar värna om miljön ordentligt står som en klarhet. En sådan framtid skrev Cormac McCarthy om i novellen ”The Road”, vilket bland annat resulterade i att han kammade hem ett Pulitzer-pris. Förra året kom novellens filmatisering, och även den blev kritikerrosad, i synnerhet här i Sverige. Egentligen får vi aldrig veta varför apokalypsen inträffat, men när Robert Duvalls karaktär talar om den så gissar jag på att han refererar till växthuseffekten.

I en postapokalyptisk framtid har himlen blivit färglös, djuren är borta och människorna är få. Viggo Mortensen spelar en man som vandrar ensam med sin son (Kodi Smit-McPhee) mot söder för att finna varmare trakter. De kan inte lita på någon, människor dödar, våldtar och ägnar sig åt kannibalism under sin konstanta desperation för överlevnad. Tillsammans har de båda en pistol att försvara sig med, dessvärre innehållande endast två kulor som de tänkt använda på sig själva ifall nöden så skulle kräva. Kylan upphör aldrig och mat finns det ytterst ont om, men tack vare en hängiven far med beslutsamhet att skydda sin son tycks inte kampen för överlevnad vara helt hopplös.

The Road för mina tankar till en annan postapokalyptisk film; Children of Men med Clive Owen. Visserligen imponerar den filmen också, särskilt på det visuella planet, men annars tycker jag att den blir slagen av The Road som är snäppet bättre. Viggo Mortensen briljerar i en stark rollprestation som borde ha gett honom en Oscarsnominering. Likaså den unge Kodi Smit-McPhee bjuder på en fin uppvisning i skådespeleri.

Med välarbetad scenografi och ett grådaskigt foto ger regissören oss en trovärdig och skrämmande bild över hur vår planet kan komma att se ut ifall den fördärvas. Man har lyckats få filmen att se maffig ut trots en låg budget. CGI och specialeffekter är vi nästan befriade ifrån, vilket det är trevligt att vara för omväxlings skull när det gäller denna typ av film. Jag blev rikligt berörd av det suveräna spektaklet som höll mig fängslad i stort sett hela tiden, spänning och intensiva scener finns i överlag och jag kan inte göra annat än att säga att The Road är mycket värd att spendera två timmar på  att beskåda.

betyg8

Annonser

3 reaktioner på ”The Road

  1. Ja detta var sannerligen inte någon mysig film, oerhört gripande rulle. Det enda jag tyckte kunde ha varit bättre är att slutet hade kunnat varit lite mörkare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s