The Sixth Sense

Titel: The Sixth Sense
År: 1999
Längd: 107 min
Genre: Drama | Thriller
Regissör: M. Night Shyamalan
Skådespelare: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette, Olivia Williams, Trevor Morgan

M. Night Shyamalan slog igenom med den lysande thrillern The Sixth Sense för att sedan dala nedåt i karriärstegen. Efter nämnd film gjorde han Unbreakable som var lite sämre och sedan Signs som var ännu sämre. Jag har inte sett någon av de senare filmerna han har på meritlistan, det sägs ju dock att han ska ha fortsatt göra varje film sämre än sin föregående, och The Last Airbender ska tydligen vara katastrofal. Det är bara att hoppas på ett mirakel som gör att han hittar tillbaka till högformen han var i en gång i tiden.

Malcolm Crowe (Bruce Willis) är en barnpsykolog som får ett plötsligt besök av en upprörd ex-patient. Patienten påstår att Malcolm trots lovord aldrig lyckats hjälpa honom. Efter den kvällen bestämmer sig Malcolm för att hjälpa en ung pojke, Cole Sear (Haley Joel Osment), som verkar lida av samma problem som ex-patienten. Cole bär på en hemlighet som gör honom oerhört rädd och får  skolkamraterna att kalla honom missfoster. Han kan nämligen konstant se döda människor. Inledningsvis är han lite motvillig till att acceptera Malcolms hjälp, men ju mer tid de spenderar tillsammans desto mer förståelse får de för varandra.

Det råkar vara så att The Sixth Sense innehåller en rätt häpnadsväckande sluttwist, och eftersom att detta var andra gången jag såg filmen gjorde jag det ur en annan synvinkel än vid första titten. Twistfilmer brukar vara kul att se omigen, då kan man lägga märke till detaljer och annat som man inte gjorde vid första titten. Och jag kunde inte låta bli att tänka ”varför tänkte jag inte på det?!” när jag ser ledtrådar om hur twisten ska komma att uppenbara sig, samtidigt som jag beundras över hur filmen lyckades lura mig.

Något som Shyamalan klarade felfritt var att göra sin film riktigt kuslig utan att bli fånig som en del spökfilmer ofta kan bli. Den är förmodligen så nära en skräckfilm som en film kan tänkas komma utan att faktiskt vara en. Manuset är hejdlöst smart rakt igenom, såpass smart att en Oscarsnominering tilldelades.

Man får inte glömma bort att skådespelarna står för en stor del av filmens goda kvalitet. Bruce Willis glänser med en av sina bästa rollprestationer i karriären. Bäst i ensemblen är Haley Joel Osment som blev den näst yngste Oscarsnominerade personen någonsin, och man trodde ju att det skulle regna guldgubbar över honom i framtiden, men han har dessvärre inte synts till så mycket sedan Spielbergs A.I. från 2001.

Såväl skrämmande som känsloladdad är The Sixth Sense en perfekt film att se ensam under mörka kvällar, men kanske inte lika perfekt att se på dagtid med grabbgänget. Man blir lite fundersam kring om det verkligen finns barn likt Coel och annat folk som kan se och tala med döingar. Jag är glad att åtminstone inte jag kan det.

betyg8

6 reaktioner på ”The Sixth Sense

  1. Lysande sammanfattat! En kanonfilm!
    Jag satt bara och gapade första gången jag såg den och twisten avslöjades, och efterhand har jag funderat som du…”varför tänkte jag inte på den detaljen”…osv…

    Erkänner också att jag också faktiskt gillar ”Signs” otroligt mycket… (vilket väl märktes på min recension av den…hrm…)

  2. Jag tycker det är en fet logisk lucka som gör att man inte kan förutse twisten..

    Men skitbra film förstås. Riktigt skrämmande. :O

  3. Håller med om omdömet, det här är en riktigt bra film. Om inte annat bevisar ju hastigheten med vilken Sjätte sinnet kom in i popkulturreferenssfären (ett ord som jag fö är mycket stolt över ;) och sedan hängt sig kvar där dess kvaliteter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s