Revolutionary Road

Titel: Revolutionary Road
År: 2008
Längd: 119 min
Genre: Drama | Romantik
Regissör: Sam Mendes
Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Kathy Bates, Michael Shannon, Kathryn Hahn

Efter ungefär ett decennium kom äntligen denna återförening av Leonardo DiCaprio och Kate Winslet, filmparet som trollband hela världen i dundersuccén Titanic. De lyckades trots unga åldrar och inga större meritlistor visa prov på ett fantastiskt samspel, särskilt Winslet glänste och fick sin andra av många kommande Oscarsnomineringar. I Revolutionary Road har de mognat både till åldern och till sina kvaliteter som skådespelare och ger oss en ännu bättre uppvisning i bra skådespeleri.

Frank och April Wheeler (DiCaprio och Winslet) har år 1955 varit gifta i drygt 17 år. De bor i en förort till Connecticut tillsammans med två små barn. Folk ser på dem som det perfekta och mest lyckliga paret, men det är inte riktigt så det ligger till. Frank som jobbar på kontor ogillar sitt tråkiga jobb, och April som är hemmafru är trött på att bara gå omkring hemma. Hon får en idé om att flytta till Frankrike, och planen att göra det tycks gå fint framtill att hon blir gravid. Graviditeten leder till gräl och äktenskapet börjar sakta tryta. De måste bestämma sig för om de vill flytta till Frankrike för att bringa större lycka åt sig själva eller om de ska ta den enkla vägen och stanna hemma.

Revolutionary Road hade väldigt lätt kunnat bli en tråkig film med en sämre regissör och ett par mindre begåvade huvudrollsinnehavare. Detta är nämligen en skådespelarnas film. DiCaprio är i toppform, men precis som i Titanic är Winslet den riktiga stjärnan. Hon hade lika gärna kunnat få en Oscar för rollen som April istället för hennes roll i The Reader, hon är nämligen lika fenomenal i båda filmerna. Det är ju förresten egentligen en trio och inte en duo som har återförenats här, Kathy Bates är också på plats.

Det som gör att jag inte fastnar superhårt för filmen är brist på tempo och spänningsmoment. Det är långt ifrån någon maximal underhållning, även om det är en fröjd att se på ledarparets felfria insatser, samt Michael Shannon som är strålande. Beröm ska även tilldelas Sam Mendes som sitter bakom ratten och som aldrig styr något åt fel håll. Filmen ger oss åskådare, kanske främst oss unga, en tankeställare i vad vi väljer att göra av våra egna liv, och åt vilket håll vi väljer att styra dem så att säga.

betyg7

Annonser

7 reaktioner på ”Revolutionary Road

 1. Den har jag varit lite sugen på en längre tid, och efter ditt relativt goda betyg vill man ju nu verkligen se den!
  DiCaprio håller på att bli en liten hustomte hos mig! ;-)

 2. Jag har försökt skriva om den här flera gånger, men har inte fått till något tillräckligt bra.

  Hur som helst en riktigt bra film. Jag fastande stort och berördes verkligen av skådespelarparet. Tycker egentligen att Winslett är bättre här än i The Reader.

  Som Steffo säger, så har även DiCaprio nästlat sig in och blivit en riktig liten favorit. :)

 3. Visst, den är bra och jag håller med om att Winslet och DiCaprio är helt fantastiska skådisar. Men ärligt talat…är det inte bara något av en Mendes-remake på American Beauty? Amerikansk förortsångest, fast bara lite tidigare, liksom. Och slutet känns oorginellt och rätt uppenbart (kanske inte just den specifika händelsen, men dramat i den).

  Trevlig blogg, annars. Ambitiösa recensioner och stilren!

  • Nja, jag tycker att filmerna skiljer sig en hel del ifrån varandra. American Beauty har en helt annan stil och en viss feel-good över sig, något som RR absolut inte har.

   • Nä, jag kan hålla med om att de humoristiska elementen saknas i RR men tycker fortfarande att de påminner alldeles för mycket om varandra — förorten är farlig! Och då tar jag hellre Stepford Wives-versionen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s