Signs

Titel: Signs
År: 2002
Längd: 106 min
Genre: Drama | Sci-Fi | Thriller
Regissör: M. Night Shyamalan
Skådespelare: Mel Gibson, Joaquin Phoenix, Rory Culkin, Abigail Breslin, Cherry Jones

För 6-7 år sedan såg jag Signs för första gången, och mitt minne vill säga mig att jag tyckte att den var skapligt bra fram till slutet som förstördes av bland annat bedrövlig CGI. Efter en andra titt kan jag bekräfta att jag mindes rätt, jag tycker fortfarande att filmen är bra ända fram till slutscenerna som mest bara är fåniga.

Graham Hess (Mel Gibson) är en före detta präst som drygt ett halvår tillbaka förlorade sin fru i en bilolycka, vilket gjorde att Graham började ifrågasätta sin tro på Gud. Han bor i ett hus på landet med sin bror Merrill (Joaquin Phoenix), sin son Morgan (Rory Culkin) och sin dotter Bo (Abigail Breslin). En morgon hörs Bo skrika från deras åker, Graham rusar iväg mot henne och får se att delar av åkern plöjts ner på ett mycket underligt vis, och familjens hundar beter sig som galna. Till en början tros det vara traktens bråkmakande ungdomar som ligger bakom, men när samma sak händer världen över så bleknar den teorin. Utomjordingar och stora farkoster i skyn skådas också runt om i världen, och det tycks vara dem som ligger bakom de mystiska tecknen på åkrarna.

Signs handlar inte om någon traditionell alieninvasion där människor slåss mot otäcka rymdgubbar så att blodet sprutar. Allt är istället ganska lågmält och till merparten befriat från specialeffekter, likt Shyamalans tidigare spökfilm The Sixth Sense som grundar sig på täta stämningar och bra skådespeleri. Vad jag saknar är lite tempo och ett slut som gav mer.

Skådespeleriet är det inga större fel på även om jag småstörde mig på att Gibson har samma sorgsna ansiktsuttryck genom nästan hela filmen. Men som sagt är slutet det som sänker filmen. En dåligt CGI-animerad rymdpelle får storstryk av Jaquin Phoenix med ett basebollträ, yippie kay-yay. Därpå är det hela nästan tillända utan att vi får någon överraskning eller att vi blir gripna. Trots detta är Signs en måttligt spännande rulle som man gärna se färdigt när man väl har börjat titta.

betyg6

5 reaktioner på ”Signs

  1. Jag håller med dig, CGIn är något sänkande på slutet, men jag tycker filmen har ett alldeles lagom tempo, det får situationen att kännas lite spänd. Klimaxet i filmen tycker jag är när nyheterna visar amatörfilmat material av en utomjording… Jag hade nog gett den en stark 8a :) Men smaken är som baken!

  2. bortsett från the happening har jag gillat hans filer eller tyckt de varit ok. det är framförallt tempot som fångat mig. han ska nu producera tre skäckfilmer efter vad jag förstått den första kommer redan om ngn månad o verkar ok, the devil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s