Bästa Öppningsscenerna

När jag gör topp 10-listor brukar jag sätta förstaplatsen överst eftersom listan är så kort, men nu när jag även slängde in några motiveringar så tänkte jag börja med sistaplatsen. Jag kan ha missat eller glömt någon öppningsscen som borde ha varit med, men listan får nog duga såhär tills vidare.

10. Saving Private Ryan
När jag ser den känslosamma första scenen i Saving Private Ryan går mina tankar till alla modiga soldater som någonsin deltagit i ett krig. Spielberg är ett geni.
YouTube

9. Raging Bull
Här har vi Jake La Motta som hoppar runt i boxningsringen till fin musik. Denna lilla del är faktiskt enligt min åsikt en av de bästa i hela filmen.
YouTube

8. The Dark Knight
En intensiv och rafflande inledning på världens bästa superhjältefilm. Även visuellt imponerande.
YouTube

7. Reservoir Dogs
Ett gäng kriminella gubbar sitter och snackar vid ett restaurangbord. Mer än så är det inte, men när Tarantino står för ordvalen blir det någonting alldeles extra.
YouTube

6. Watchmen
Jag har nog aldrig skådat förtexter som lagts upp på ett så snyggt sätt som förtexterna i Watchmen. Även ljudmässigt är det hela en bravur, Bob Dylan får nämligen ta till tonerna.
YouTube

5. Terminator 2: Judgment Day
En mäktig inledning på en mäktig film. Sarah Connors sista ord; ”It was just a question of which one of them would reach him first”, ger mig lite gåshud.
YouTube

4. Once Upon a Time in the West
I den lite drygt 10 minuter långa öppningsscenen (ett par minuter av början finns ej med i klippet nedan) är det inte mycket som händer. Men ack så hisnande den lyckas vara ändå.
YouTube

3. Beauty and the Beast
Den ljuvliga musiken och sagolika stämningen gör att man rycks med kvickt.
YouTube

2. The Fellowship of the Ring
Öppningsscenen till filmen som startade mitt filmintresse får nöja sig med en andraplats. Första gången jag såg den satt jag bara och gapade, vilket jag gjorde under större delen av filmen också. En eggande introduktion till Tolkiens värld.
YouTube

1. The Lion King
Det går knappt att beskriva känslorna av bland annat nostalgi som jag får när jag ser öppningsscenen till The Lion King med en av världens bästa filmlåtar, Circle of Life, dånandes i högtalarna. Vacker och kraftfull, den får förstaplatsen på min lista.
YouTube

24 reaktioner på ”Bästa Öppningsscenerna

 1. Bra och kulig lista!
  Bra val också!

  Watchmen och Saving… ligger bra till hos mig också. Helt enig om Lejonkungen, såg den första gången med min äldste son när han var en liten skit, och scenen satt som en smäck!

  Men glöm inte heller Apocalypse Now och dess öppningsekvens! Där har vi en riktig utmanare… :-)

 2. Riktigt bra lista. Håller med om allihop, förutom LOTR och Beuaty som inte riktigt är av samma höga klass som alla andra.

  Jag skriver under på Filmitchs kommentar om Apocalypse. Fantastiskt!

 3. Håller med ovanstående, riktigt kul lista! LOTR fick mig en halvmeter ovanför biofåtöljen och den suger in mig oavsett när och var jag ser den (trots att det nu bör vara typ minst 6-7 gånger om). Watchmen och Apocalypse Now är bara att hålla med om. Däremot kan jag inte rekommendera att ha moffat i sig en halv bakelse och vara på väg med den andra halvan när man drar igång SPR — ett lätt illamående uppstod om jag säger så ;)

  • Haha, jag satt faktiskt och snaskade chips i fredags när jag såg SPR, och de blev mindre goda när folks armar etc. flög omkring i filmen. :)

 4. Kul lista!

  Blev själv sugen på att göra något liknande och om jag gör kommer jag givetvis att länka till din blogg.

  Bra lista och du fick med många givna klassiker. Watchmen är lite av en favorit och Once Upon a Time in the West. Blev dessutom väldigt sugen på att se om några Disneyklassiker nu när du länkade till deras fantastiskt öppningsscener :)

 5. Ping: Tio fantastiska öppningsscener « Filmitch's Blogg

 6. Ping: Världens bästa öppningsscen? | AddePladdes j-vla filmblogg

 7. Ping: X10: Upptakter « Rörliga bilder och tryckta ord

 8. Hallå där, riktig bra blogguppslag! Och bra kandidater! Det kommer nog en uppföljare inom Sci fi genren på en sajt nära dig ;-).Once Upon a Time” är helt klart en av höjdarna och min favorit. Men ni har ju glömt Blade Runner!! Den audiovisuella orgasmen till öppningscen måste ju vara en modern klassiker!! Vangelis musik gör den nästintill oslagbar. Sen är väl frågan om inte inledningen till ”Maffiabröder” (Goodfellas) är den dramaturgiskt mest perfekta inledningen på en film?

 9. Häftigt med alla de här listorna! Jag har också en på väg nu men det går lite segt för stunden. Det blir nog bara två, inte tio.

 10. Vilken trevlig blogg du har Voldo!

  Har kommer min topp 10 lista.

  10. Sagan om konungen återkomst.
  9. Maffiabröder.
  8. Hajen.
  7. Rädda menige Ryan.
  6. The Dark Knight.
  5. Lejonkungen.
  4. Gudfadern.
  3. Goldeneye.
  2. Inglorius Basterds.
  1. Jakten på den försvunna Skatten.

  Bubblare: Batman, Casino Royale, Star wars, The Matrix, Jurassic Park.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s