Se7en

Titel: Se7en
År: 1995
Längd: 127 min
Genre: Thriller | Drama
Regissör: David Fincher
Skådespelare: Brad Pitt, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Gwyneth Paltrow, R. Lee Ermey

Efter någon scen samt vad man kan kalla de läskigaste förtexterna som gjorts till en film rullar Se7en igång. En omdebatterad film med klassikerstatus som skrämt vettet ur folk i snart 15 år. Jag själv ser den som en av världens bästa thrillers.

Kriminalaren William Sommerset (Morgan Freeman) ska snart gå i pension men blir innan dess hopparad med en ny partner; David Mills (Brad Pitt) som just flyttat in till staden. Tillsammans åtar dig sig ett fall där man hittat en gravt överviktig man som tycks ha blivit tvångsmatad till döds. Strax efteråt hittas en mördad advokat, och på mordplatsen står ordet ”girighet” skrivet på golvet. När Sommerset ger sig tillbaka till den överviktige mannens boning finner han att ”frosseri” skrivits där på liknande vis. Han misstänker att morden är sammankopplade och att detta bara är de två första av sju, en för varje synd. Det blir brådskande att fånga gärningsmannen innan denne slår till igen, men det visar sig inte vara någon lätt uppgift.

David Fincher ryckte verkligen upp sig rejält efter den usla Alien 3 som han själv blev långt ifrån nöjd med. Han läste faktiskt inte ett manus på nästan 2 år efter den filmen och sa ”I thought I’d rather die of colon cancer than do another movie”. Troligtvis fick han dock betydligt mer att säga till om i skapandet av Se7en. Manusförfattaren Andrew Kevin Walker måste man berömma också som kom på storyn och skrev hela manuset. Det är lätt att tro att filmen är bokbaserad, men det är den alltså inte.

Det finns många drivmotorer som alla gör Se7en till en oförglömlig film, däribland skådespelarna, fotot, musiken och den täta och dystra stämningen som genomsyrar alla hörn och kanter. Jag har svårt att tänka mig någon annan i rollen som Sommerset än Morgan Freeman, det hade bara blivit så fel utan honom. Brad Pitt visar att han är hur begåvad som helst och Kevin Spacey är inget annat än lysande. Dock lär majoriteten av de som sett filmen hålla med om att det hårresande slutet är bäst. Man kan lugnt säga att det är en värdig ändpunkt för en thriller som i många avseenden är perfekt.

betyg10

13 reaktioner på ”Se7en

  1. Bra skrivet! Det är alltför längesen jag såg ”Seven” så det får jag väl ändra på inom en snar framtid. Den var dessutom den första film med 15-årsåldersgräns som jag ”officiellt” (dvs som 15-åring) såg på bio. Det var en upplevelse!

  2. Filmen är tuuuung. Märkligt att insekter kan föra så mycket oljud. Men någon kritik måste man väl ändå få framföra? Jag är ingen superfan av filmen, men visst är den väldigt kompetent gjord, mycket så.

  3. Lysande recension! Jag håller med dig från punkt till pricka. Det här är en solklar tia ifrån mig också. Jag ryser varenda gång Spacey går in på snuthäcken och säger ”Detective…? DETECTIIIVE!! You where looking for me?”… Bahh… Ryser bara jag tänker påt’

  4. Att man bara kan komma på ett sånt manus är oroande i sig. Annars har du sagt det som jag ville ha sagt. Kan inte bli något annat betyg.Fincher började verkligen bra,men nu vet jag inte riktigt…

  5. Jag har en känsla av att Davis Fincher är orolig för att Se7en kommer att överträffa alla hans andra filmer i framtiden och det gör han nog rätt i.

    Förresten jag är väl ensam om att tycka att den här är bättre än Fight Club som jag ändå tycker är helt otrolig. Är det så att David fincher bara kan göra bra film med Brad Pitt? Det återstår att se efter The girl with the dragon tatoo. Tack för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s