Machete

Titel: Machete
År: 2010
Längd: 105 min
Genre: Action | Thriller
Regissörer: Robert Rodriguez, Ethan Maniquis
Skådespelare: Danny Trejo, Jessica Alba, Robert De Niro, Michelle Rodriguez, Jeff Fahey, Steven Seagal

Tre års väntan är över nu när en av årets coolaste filmer har anlänt. Robert Rodriguez gjorde ett kanonjobb med Planet Terror som har allt man kan behöva i en film; våld, explosioner och heta brudar. Rodriguez gjorde en frän mix av de tre när han högg av benet på Rose McGowan och ersatte det med ett stort maskingevär. Tillsammans med nybörjaren Ethan Manuquis är han tillbaka, och denna gång är det mer blodsplatter och fler tuttar som gäller.

Mexikanen som kallas Machete (Danny Trejo) är skicklig på att döda och blir lejd av affärsmannen Michael Booth (Jeff Fahey) till att lönnmörda senatorn John McLaughlin (Robert De Niro). Senatorn är en rasist som motarbetar illegal invandring. När Machete ska avfyra ett skott mot senatorn blir han beskjuten av en av Booths män och förs så småningom till sjukhus. Hård som han är överlever Machete och är redo att ta hämnd på sin arbetsgivare.

Machete kunde inte ha kommit vid ett lägligare tillfälle, nu när det har varit så mycket tjafs i USA om illegala immigranter som kommer in från bland annat Mexiko. Lite samhällskritik har man tagit med bland alla våldsamheterna. Jag hörde även att filmen hade skapat någon sorts kontrovers som hade att göra med att alla skurkar i filmen var vita. Löjligt om det nu är sant.

En mycket intressant ensemble är en av anledningarna till att jag har sett fram emot filmen så oerhört mycket, jag trodde aldrig att jag skulle få se Robert De Niro och Steven Seagal i samma rulle. Trejo är den som strålar mest, det märks att han hade kul på inspelningen. Jessica Alba är godis för ögonen, ofta klarar hon sig inget vidare i andra filmer, hon fungerar dock i både Sin City och Machete där hon står under Rodriguez regi. En annan Rodriguez, Michelle alltså, ser grymt cool ut i sin läderutstyrsel med lapp för ena ögat och tunga vapen i händerna. Hennes karaktär borde nästan få en egen film tycker jag.

Det är svårt att säga om Machete är lika vass som Planet Terror, den är hursomhelst inte långt ifrån. Jag ska inte påstå att mina förväntningar blev helt uppfyllda, de var nämligen skyhöga. Filmen är dock en smärre njutning från början till slut och jag ser den gärna åtminstone en gång till i framtiden.

betyg7

9 reaktioner på ”Machete

  1. Vill man bli politisk antar jag att man skulle kunna tolka denna som att man ska vara försiktig med att anställa mexikanare för man vet aldrig vad de kan hitta på? :) Så Michelle är inte lika stereotypt mans-kvinnlig som hon brukar vara då? Eller det kanske var det som var bra med henne? Annars håller jag med Peter, bra text ”son vanligt” ;)

    • Har inte sett alltför många filmer med Michelle så jag har svårt att säga hur hon brukar vara, men jag tycker att hon är ball i Machete.

  2. Michelle R har jag alltid gillat ända sedan Girlfight, tyckte dock hon var ovanligt blek o okariskmatisk i Machete.

  3. Bra text! Jag är inte särskilt pepp på filmen men din text förmedlade din förtjusning väldigt bra. Grindhouse gillade jag, vad tyckte du om Death Proof? Det var den jag gillade mest men Planet Terror var frän, den också.

    Machetes skådespelarensemblen är imponerande! Jag håller med om att Michelle Rodriguez kickar ass, jag diggade henne i Lost. Och så är hon ju snygg också. :P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s