Beauty and the Beast

Titel: Beauty and the Beast
År: 1991
Längd: 91 min
Genre: Animation | Fantasy | Musikal | Romantik
Regissörer: Gary Trousdale, Kirk Wise
Skådespelare: Page O’Hara, Robby Benson, Richard White, Jerry Orbach, Angela Lansbury

År 1992 blev Beauty and the Beast den första animerade långfilmen att bli Oscarsnominerad för bästa film. En värdig nominering till filmen som i mina ögon är den näst bästa Disneyklassikern efter The Lion King som kom några år senare. Till skillnad från många andra av Disneys produktioner innehar de båda starka själar som gör dem till mer än lättsam underhållning.

En regnig natt kommer en gammal och ful tiggarkvinna upp till ett slott för att be slottets ägare, prinsen, om skydd för natten i utbyte mot en röd ros. Den själviske prinsen finner henne anskrämlig och säger nej. Kvinnan transformerar sig sedan till en vacker trollkvinna och förvandlar prinsen till ett odjur, hans tjänare blir till hushållssaker och slottet till en mörk och dyster plats för att prinsen ska lära sig att inte döma efter utseendet. Förtrollningen kan bara hävas om ”Odjuret” kan lära sig att älska någon annan och få någon att älska honom tillbaka innan det sista kronbladet på trollkvinnans ros skrumpnar och faller av, annars är han dömd att förbli ett odjur för alltid.

Jag drabbas snabbt av nostalgi när den magiska inledningsscenen tar form till utomordentlig Oscarsbelönad musik. Det är kul att kolla på filmer som man ofta såg som barn, de har en förmåga att väcka gamla minnen, som hos mig exempelvis hur otroligt läskig jag tyckte att Beauty and the Beast var ibland och hur synd jag tyckte om stackars Maurice. Fjolliga prinsess- och kärleksfilmer hade man ju som kille inte vanligtvis någon lust att kolla på, men just denna var någonting extra och kunde liksom inte motstås.

Om man ska kunna uppskatta filmen till fullo så krävs det som med så många andra Disneyfilmer att man tål lite sång och dans, här upptar de närapå en tredjedel av speltiden. Det är på gränsen till att det blir för mycket av det tycker jag, man kunde nog ha tagit bort något sångnummer av Gaston. Och i den förlängda versionen jag såg finns en sång som förmodligen inte finns med i originalet, den är väldigt  lång och fick mig att vilja spola framåt. ”Human Again” tror jag att den heter. Annars är det bara bra sångnummer, ”Something There” och ”Beauty and the Beast” är riktigt bra.

En viss logisk lucka i handlingen får mig att höja på ögonbrynen litegrann. Jag undrar hur Gaston och folkgruppen kan veta precis var Odjuret befinner sig bara av att se en bild av honom. Men det är lätt förlåtet ändå, det är ju bara en barnfilm trotsallt. Fast det kan ju vara jag som missat något. Jag ska i alla fall inte dryga ut den här recensionen mer. Avslutande ord: storartad film, odödlig, bör ses av alla barn.

betyg8

17 reaktioner på ”Beauty and the Beast

 1. Bra text och väldigt fina bilder. Jag har faktiskt inte sett den här i sin helhet, vilket får ses som lite konstigt eftersom Lejonkungen rullade friskt i min barndom. Får väl skylla på att lejon var coolare än skönhet och odjur. :)

 2. Underbar film som jag ska se igen om ett par dagar, sist var på en video apparat som sjöng på den absolut sista versen så upplevelsen var inte det bästa, så jag somnade istället. :)

 3. Detta är en av mina favoritfilmer, det var ett tag sen jag såg den men troligtvis håller den än. Hos mig är det en 10/10 men då gillar jag musikaler. Det är nog bara Lejonkungen som har samma höga klass på låtarna. Ett modernt mästerverk och en bra recension.

 4. En ”ny” Disneyklassiker — jag minns framförallt hur hissnande balscenen var när det begav sig. Skulle behöva se om båda, men jag vill minnas att jag tidigare tyckt att den här var klart bättre än Lejonkungen.

 5. Älskar den här filmen men det var många herrans år sen jag såg den. Jag minns också att jag fann den läskig då. Bra recension. :)

 6. Trevlig text! Det var intressant att se lite om arbetet bakom filmen. Först planerade Disney att göra en väldigt vuxen film. En del av det finns väl kvar och det är en bra film. Men jag tror ändå att den hade kunnat bli ett par snäpp bättre om de arbetat utifrån de ursprungliga intentionerna.

 7. Musiken i inledningsscenen kan mycket väll vara ett av de vackraste soundtracken jag någonsin hört inom film.

 8. Disney’s live action version kan givetvis bli bra, men det är synd att vi inte kunde få se Guillermo Del Toro’s tolkning av den här berättelsen som det snackades om ett tag. Det hade varit intressant att se en mörkare version av denna saga.

 9. En disney film som du verkligen borde se är Zootopia. Jag var på förhand inte det minsta taggad på den, då jag tyckte att det verkade vara det mest platta och slätstrukna Disney gjort på länge. Som tur va så hade jag fel då jag inställt bjöds på en av Disneys roligaste filmer som gjorts på hur länge som helst. Både huvudkaraktärerna är oerhört charmiga och det är oerhört underhållande att se dessa två olika personer samarbeta med varandra.
  Det som ändå verkligen sticker ut med filmen är dess starka antirasistiska budskap om att inte ha fördomar om de som är annorlunda och att inte dra alla över en kam, något som är väldigt aktuellt just nu. De gör b,la ett väldigt bra jobb med att skildra att fördomar kan orsakas av hemska saker i vår uppväxt. Budskapet är så invävt in handlingen att det knappt är möjligt att ens skriva om den här filmen utan att nämna det.

  • Uppdatering: jag lägger upp en recension av filmen imorgon. Jag borde ha gjort det för ett par månader sedan, men det får bli nu istället.

 10. Vad tycker du om Celine Dion och Peabo Bryson’s version av ”Beauty and the Beast” som spelas upp under eftertexterna ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s