The Pacific

Teamet bakom Band of Brothers slog sina påsar ihop igen och skapade The Pacific, en fristående fortsättning som handlar om andra världskrigets strider mellan amerikaner och japaner vid Stilla havet. Dessa strider är lite mindre kända och dokumenterade än de som ägde rum i Europa. Med hjälp av anteckningar och berättelser från deltagande soldater har man i alla fall försökt få fram en verklighetstrogen bild av hur det hela gick till, och seriens karaktärer existerade eller existerar på riktigt.

Karaktärerna som det fokuseras mest på är Eugene Sledge (Joseph Mazzello), Robert Leckie (James Badge Dale) och John Basilone (Jon Seda). Den senare vann en Medal of Honor för sina gärningar och hyllas fortfarande genom parader och annat i delar av USA. Nu har jag inte Band of Brothers i färskt minne, men minns jag någorlunda rätt så är det lite mindre krigande i The Pacific och mer drama. Man får en del inblickar i karaktärernas kärleksliv och hur de påverkades psykiskt av kriget. Just kärleksbitarna är dessvärre på gränsen till att bli lite väl sliskiga och klyschiga stundom, särskilt under ett avsnitt där John Basilone springer omkring och leker med sin blivande fru på stranden.

Actionscenerna är intensiva och oftast spännande, som sig bör. Fotot är proffsigt och visar många fina vyer som kombineras med ett par mindre imponerande greenscreens. Vad jag saknar nu är en liknande film/serie som skildrar kriget från japanernas sida. I The Pacific får man inte se mycket av dem, så man kan lätt bli lite fundersam över hur de upplevde kriget och vad de tänkte om sina fiender osv.

Den sista episoden avslutas med ett fint hyllningskollage till de amerikanska soldaterna som porträtteras i serien, man får bland annat veta att en av dem bara var 17 år när han dog. The Pacific är mycket sevärd kort sagt.

Annonser

6 reaktioner på ”The Pacific

  1. Det som är intressant är att detta nu är den andra påkostade serien som ändå fokuserar på själva krigsskådeplatserna och soldaterna. När ska man få se det där som hände överallt annars?

  2. Började se på Band of Brothers men tappade snabbt intresset alldeles för mkt pang pang för min smak så The Pacific ligger långt ned på min lista.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s