The Fighter

Titel: The Fighter
År: 2010
Längd:
115 min
Genre:
Drama
Regissör:
David O. Rusell
Skådespelare:
Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams, Melissa Leo, Jack McGee

The Fighter är namnet på den senaste stora boxningsfilmen. Just för att den handlar om boxning har jag inte varit vidare förväntansfull, det känns nämligen som att jag redan har sett alla slags tänkbara filmatiseringar kring denna sport. Favoriterna är Ron Howards Cinderella Man och Michael Manns underskattade Ali.

Dicky (Christian Bale) närmar sig 40 år och vill göra en comeback inom boxning, sporten som han gav upp efter att ha hamnat i för mycket trubbel. Ett filmteam från HBO följer honom i vardagen, och han vill att de ska dokumentera hans comeback. Han berättar för teamet att han hjälper sin yngre bror Micky (Mark Wahlberg) med att träna. Men när Micky väl står i ringen så är Dicky för upptagen med att röka crack-kokain med sina polare. Micky träffar bartendern Charlene (Amy Adams) som han blir tillsammans med. Hans familj kommer inte det minsta överrens med Charlene, inte ens med sig själva, och om Micky vill ha en chans att komma någonstans med sin boxning måste han få dem att samsas så att de kan stödja och hjälpa honom tillsammans.

Som tur är berättar The Fighter en lite annorlunda boxarhistoria än de jag tidigare fått skåda på film. Men tyvärr inte tillräckligt annorlunda för att den inte ska bli förutsägbar. Huvudsakligen handlar den om familjerelationer, och budskapet skulle kunna tolkas som att ”tillsammans är man starkast”. Jag har till skillnad från många andra rätt svårt att se storheten i filmen.

Christian Bale är med sin fullkomligt suveräna rollprestation filmens största beståndsdel. Vid första anblicken kan man tro att han precis har friats från en tid som långtidsfånge i Auschwitz såsom han har gått ner i vikt. Han gjorde samma sak i Rescue Dawn och framförallt The Machinist där han såg ännu benigare ut. Det är lite läskigt hur han går upp och ner i vikt som en jojo. Summerat är The Fighter en sevärd film, mycket tack vare Bale.

betyg6

4 reaktioner på ”The Fighter

  1. Det känns som att Bales agent borde försöka fixa så att han åtminstone kan göra två bengetsfilmer i sträck, inte som det är nu: Benget och sedan totalt Batmanbuff… Kroppen kan bara inte må bra av det där.

  2. Efter din beskrivning får jag intrycket att filmen verkar lite smetig på ett sådant där sätt som bara amerikaner kan göra men bale är alltid sevärd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s