Brighton Rock

Jag har blivit ombedd av OBAN Multilingual SEO att publicera en artikel om den nya filmen Brighton Rock.

Bioaktuella Brighton Rock i regi av Rowan Joffe återberättar på nytt historien om den engelska sydkuststaden Brighton där bråken mellan Mods och Rockers utspelade sig under 1960-talets tonårsrevolt. Brighton är numer en populär kuststad med ett rikt kulturliv som flera gånger blivit avbildat på film. Stadens årliga filmfestival Cine-City lockar besökare från hela världen och med billiga hotell lätt tillgängliga lockar ett besök här.

Joffe’s Brighton Rock är den andra gången Graham Greenes book med samma namn filmatiseras, första gången var 1947. Då skildrade filmen 1930-talets Brighton som ett tillhåll för smågangsters och deras gäng. Både boken och filmen skildrar stadens små bakgator och förvirrande kvarter utmed havet, där staden började som fiskeby på 1500-talet. Brighton Rock är en sorts godis, som påminner om våra polkagrisar, och säljs till turister utmed stranden. I Graham Greenes berättelse om hårdkokta gangsters och mord blandat med komplicerad kärlek blev Brighton Rock en symbol för människans motstridiga karaktär. Den handlar om den onde och sociopatiske Pinkie som gifter sig med den ädla och romantiserande Rose, kampen mellan det onda och det goda, moralen och synden, det glättiga badortslivet och den mörka baksidan.

I den nya version med storstjärnorna Helen Mirren och John Hurt i huvudrollerna har handlingen flyttats till gängbråken 30 år senare, då Brighton hade huvudrollen i de stora kravaller som i maj 1964 utgjorde klimax på de bråk som länge utspelat sig mellan mods och rockers i England. Kultfilmen Quadrophenia från 1976 skildrar samma tidsperiod. Modsen körde scooter och bar vårdad klädsel, som kostym, medan rockers körde motorcykel och klädde sig i skinnjacka. Slagsmålen mellan de här två grupperna gjorde Storbritanniens föräldrar panikslagna och man förfasades över moralens förfall. Några år senare ersattes mods och rockers av två nya subkulturer, hippies och skinheads, och britterna fick nya saker att oroa sig över. Fortfarande har man mods samlingar här, men också årliga motocykel, veteranbils och racerhelger.

Brighton är hem till Storbritanniens äldsta biograf, Duke of York Picturehouse, som öppnade 1910. Här levde och verkade även några av den rörliga bildens pionjärer under 1890-talet. Cine-City visar varje år ett brett utbud av filmer från världen över och Brighton Festival och Brighton Fringe festival samlar kultur och scenproduktioner på ett ställe under en intensiv maj månad varje år. I år gäst regisseras Brighton Festival av Burmas frihetsledare Aung San Suu Kyi.

Annonser

En reaktion på ”Brighton Rock

  1. Oj, den låter riktigt spännande. Brittiskt 60-tal brukar kunna bli bra. Däremot är jag inte beredd att riktigt ännu hoppa jämfota över Mirrens medverkan, hon är ju tyvärr ingen garanti för kvalitet (*host* NT2…).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s