Gladiator

Titel: Gladiator
År:
2000
Längd:
155 min
Genre:
Action | Drama
Regissör:
Ridley Scott
Skådespelare:
Russel Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Richard Harris, Djimon Hounsou

Ridley Scotts episka svärdjippo hjälpte till att stärka mitt filmintresse när jag var barn. Gladiator är en favorit sedan länge, samma gäller regissören och Russel Crowe. De första Blu-ray-utgåvorna av filmen ska ha varit katastrofala. Själv såg jag den nyare som remastrerats till himmelsk kvalité.

Den romerske generalen Maximus (Crowe) får veta att hans döende kejsare Marcus Aurelius (Richard Harris) tänker utse honom till sin efterträdare. Kejsarens son Commodus (Joaquin Phoenix) är en oförståndig herre som vill ärva tronen, och för att nå dit dödar han sin far och sänder sedan bud att Maximus ska avrättas, hans familj ska gå samma öde till mötes. Maximus lyckas ha ihjäl bödlarna och flyr, men när han anländer till sin hemvist hittar han fru och son mördade. Han själv fångas upp av slavhandlare som tar med honom till Roms huvudfästen. Där köps han av Proximo (Oliver Reed) och får prova på det vanligtvis kortvariga yrket som gladiator.

Med högklassiga specialeffekter har filmmakarna återskapat det gamla Rom på sannerligen imponerande vis. Gladiator var visuellt förbluffande när den kom, även delvis tack vare snygga stridsscener som inte besparar oss blodspill. Liksom mycket annat ser de realistiska ut. Själva berättelsen avviker dock från verklighetens historia. Maximus existerade egentligen inte, och Commodus blev strypt till döds av en proffsbrottare som lydde order från senaten.

Skådespelarna presterar alla väldigt bra. Russel Crowe gör en storartad insats, trots att han ska ha tyckt att manus hade en del brister och fåniga repliker som han hade invändningar på. Lite fick man då ändra efter Crowes önskningar. Joaquin Phoenix är absolut inte sämre då han transformerar sig till Commodus så skickligt att man bara ser en sinnesrubbad kejsare och glömmer bort det är skådespeleri.

Musiken av Hans Zimmer är inte mindre mästerlig än andra komponenter. När det kommer till svärdfilmer finns ytterst få som kan mäta sig med Gladiator. Den är otroligt snygg, storslagen, välspelad och gripande. Tveklöst värd sina 5 Oscarsstatyetter.

betyg10

6 reaktioner på ”Gladiator

  1. Å, den här är riktigt fin! Håller med om allt du säger, även om jag inte skulle ge den fullt toppbetyg och för min del fastnade jag betydligt mer för Phoenix rollprestation. Han är nästan lite _för_ bra på att spela ”unhinged”. Visst dog Harris under inspelningen?

    Bättre än Alien? Inte en chans!

  2. Njae inte toppbetyg men filmen har växt vid omtittningar. Jag gillade den inte alls när jag såg den första ggn. Mitt problem är dels fightscenerna som jag till skillnad mot dig tycker är miserabla. Det har blivit mode att klippa sönder fighter så att man inte vet vem som slåss med vem till slut. Batman forever var den första jag såg som använde sig av den här stilen. Min misstanke är budgetbesparingar på koreografer ;) 7 – 8/10 skulle jag nog lägga mig på om jag såg om den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s