Religulous

Titel: Religulous
År:
2008
Längd:
101 min
Genre:
Dokumentär | Komedi
Regissör:
Larry Charles

Religion är lika gammalt som mänsklighetens historia och ännu idag är en helsikes massa människor troende. Detta är inte bra tycker komikern Bill Maher som anser att religion hindrar människans utveckling.

Larry Charles som tidigare gjort Borat står som regissör åt denna komiska dokumentär där Bill Maher reser runt världen och intervjuar några udda anhängare till religioner. Muslimer, kristna och judar och andra får svara på Mahers frågor om varför de tror som de tror. Men han har redan från början en negativ inställning till religion i alla dess former och han söker sig främst till de mest extremreligiösa folken för att provocera och göra sig lustig över deras tro. Knäppgökar är de som konfronteras med andra ord, och vettigt folk som kan argumentera för sin sak undviks till stor mån. Så detta kan knappast kallas en objektiv eller informerande dokumentär om religion.

Underhållningsvärdet på Religulous är faktiskt ganska högt. Den är rolig och kommer med inslag från andra filmer och serier, vi får t.ex. höra ett och annat ”fuck you” av Tony Montana mitt i alltihopa. Maher har en rapp mun och vet vilka ömma punkter han ska trycka på. En av de medverkande är en kristen amerikansk senator som faktiskt dumförklarar sig själv för sin tro, jag kunde inte låta bli att skratta och fundera på om han var verklig. Jag ska inte gå in på detaljer, men se filmen så vet ni vad jag talar om.

Personer vi inte får träffa (möjligtvis med undantag av Maher själv) är sådana som är starkt ateistiska, som tror sig veta att det inte finns minsta chans att någon högre makt skulle kunna existera och som ofta saknar respekt för religiösa. De kan vara ganska insnöade de också. Själv är jag väl en s.k. agnostiker. Men nu ska jag inte snacka mer om religionstankar, detta ska trotsallt föreställa en filmrecension.

Religulous är skojig och intressant, den hade dock kunnat bli bättre med ett lite mer neutralt ställningstagande. I slutändan står Maher och predikar om att vi ska sluta predika, då är han på gränsen till att själv bli fånig.

betyg6

5 reaktioner på ”Religulous

  1. Maher brukar förekomma rätt ofta på olika talkshows och han verkar vara en rätt lustig filur, så jag kan tänka mig att om man bara tar dokumentären för vad den egentligen är så kan den nog bli rätt lustig den med.

  2. Såg den här får ett tag sedan och den var lite smårolig men det är nog svårt att misslyckas med religion som tema. Kan hålla med om att Maher blev aningen predikande och fånig jag fick lite Michael Moore/Janne Josefson vibbar.

  3. Synd att man satsat mer på underhållning än vettiga argument. Maher är rolig, absolut, men i sett sådant här fall försvinner ju lite av poängen när det bara blir show av det hela. Peka finger åt fanatiker är faktiskt inte särskilt svårt.

  4. Håller med de flesta föregående talare.
    Ganska mycket lättköpta poänger från Mahers sida. Men han framstår inte heller själv som särskilt fördomsfri.

    Att ge filmen epitetet dokumentär är i sig tveksamt, då motivet ju inte är rent dokumentärt utan snarare att underhålla. Det blir som en blandning mellan dokumentär och sketch-film. Lite som Borat, fast inte alls i lika stor utsträckning.

    Att driva med religion är tacksamt. Bäst tycker jag fortfarande att Monty Python’s ”Life of Brian” är i den kategorin. Religulous tillför inte så mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s