Salt

Titel: Salt
År: 2010
Längd: 104 min (Director’s Cut)
Genre: Action | Thriller
Regissör: Phillip Noyce
Skådespelare: Angelina Jolie, Liev Shreiber, Chiwetel Ejifor, August Diehl, Daniel Pearce

Den 36-åriga flerbarnsmorsan Angelina Jolie medverkar sällan i jättebra filmer. Dock har hon en Oscar i bagaget, plus en nominering som hon fick för sin roll i Clintans Changeling, troligen hennes hittills bästa film. Som skådis brukar hon skina mest i dramarullar, men hon är inte helt fel som actionbrud heller.

CIA-agenten Evelyn Salt (Jolie) är högt respekterad bland sina arbetskamrater. De blir hennes fiender när en rysk spion informerar dem om att Salt också är rysk spion och att hon ska mörda rysslands president som snart kommer på besök. Lögndetektorn menar att han talar sanning. Salt blir tvungen att fly och använder knepen som hon lärt sig i yrket som hemlig agent. CIA-chefen Ted Winter (Liev Shreiber) tror inte ett dugg på att hon skulle vara spion, men hennes ageranden är tvivelaktiga. Frågan är vem hon är och vad hon planerar att göra.

Intrigmässigt är Salt ganska enkel och vanlig, några krystade och förutsägbara vändningar har packats in, inte helt oväntat. Den är även proppad med logiska hål, och av det något abrupta slutet får man känslan att det anländer vid ett stadium som manusförfattaren inte lyckats hitta en lämplig fortsättning på. Som om 20 extra minuter eller så har kapats av. Såvida det inte är tänkt att en uppföljare ska komma.

Bristerna till trots kan jag rekommendera filmen till de som söker lite IQ-befriad actionunderhållning. Just actionscenerna är det inga större fel på, och inte heller Jolie som gör en god insats. Det man kan anmärka är det går väldigt lätt för fröken Salt, hon är som en armé på 50 supersoldater. Behagligt roande film ändå, jag godkänner den.

betyg5

En reaktion på ”Salt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s