Blood Diamond

Titel: Blood Diamond
År: 2006
Längd: 143 min
Genre: Äventyr | Drama | Thriller
Regissör: Edward Zwick
Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou, Jennifer Connelly, Arnold Vosloo, Michael Sheen

Det händer att filmindustrin skakar fram verk som vill vända publikens blickar mot ruskigheter som borde stoppas. Blood Diamond bär på ett budskap som väcker tankar, att vemsomhelst kan äga smycken som kostat liv. Visserligen är filmen predikande, men den är värd att lyssna på.

Platsen är Sierra Leone, året är 1999. Solomon Vandy (Djimon Hounsou) är en fiskare som försörjer sin medelstora familj. Deras stillsamma liv får en vändning när de hänsynslösa rebellerna från RUF tillfångatar Solomon, och resten av familjen tvingas fly. Rebellerna ger honom jobbet att vaska diamanter, och han finner så småningom en redigt stor sådan. Regeringens trupper slår strax till mot rebellerna, och Solomon hamnar för tillfället i fängelse. Därinne sitter även ex-soldaten Danny Archer (Leonardo DiCaprio) som får nys om diamantfyndet och erbjuder Solomon att hjälpa honom finna sin familj i utbyte mot diamanten.

Edward Zwick är kanske ingen superstabil regissör, men han är proffsig på att hantera känslofyllda actionrullar. Utöver Blood Diamond så visar han bland annat prov på det i mästerliga The Last Samurai. Som vanligt arbetar han med skådespelare i toppform. Det hade inte varit fel att belöna Hounsou med en guldgubbe, synd bara att han inte hittat någon bra roll sedan denna.

Den halvbanala storyn blir olidligt spännande och intensiv i regissörens händer. Hollywoodkänslan finns där i hörnen, men bilderna av inbördeskriget, rebellernas jippon och allt däromkring ser grymt verklighetstrogna ut. Välkoreograferade actionbitar och underhållning är vad Blood Diamond främst blir ihågkommen för, den lägger inte lika stor tyngd i kritiken mot västvärldens konsumtion av diamanter.

Barnvänlig och enkel är inga ord som passar in här, Blood Diamond behandlar många ämnen och kan inte ha varit helt lätt att utveckla till en bra film. Men det är den, en väldigt bra film alltså. Musiken av James Newton Howard sitter dessutom som handen i handsken.

betyg8

6 reaktioner på ”Blood Diamond

  1. En lovvärd film på många sätt, även om jag nog inte skulle ge den riktigt lika högt betyg (men så tycker jag inte att Last samurai är mästerlig heller ;)). Synd bara att att de inte lyckades arbeta in barnsoldattemat bätte, det låg liksom hela tiden vid sidan av tyckte jag.

  2. Den här har jag faktiskt inte sett men bortsett från Cruise pinsamma försök att spela full i början av TLS tyckte jag att det var en bra film så du är inte helt ensam Voldo :)

  3. Efter att ha haft lite måndags tråkigt så fick jag för mig att gå in och kika på mina bloggvänners recensioner. Jag fick upp Blood Diamond här på din hemsida och fick genast ett sug efter att se om denna film igen. Skulle till och med vilja gå så långt att påstå att det inte bara är en riktigt bra film med ett starkt budskap, utan en grymt bra film ;)

    Vart kär i filmen första gången jag såg den! Tycker det är kul att läsa vad andra har skrivit om en film som jag själv recenserat :)

    //

    Jonas @ Filmtips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s