Aliens

Titel: Aliens
År: 1986
Längd: 154 min (Special Edition)
Genre: Action | Äventyr | Thriller | Sci-Fi
Regissör: James Cameron
Skådespelare: Sigourney Weaver, Carrie Henn, Paul Reiser, Michael Biehn, Lance Henriksen

Att ta över rodret efter Ridley Scott och fortsätta på hans rymdmonsterserie kan inte ha varit en lätt uppgift. Jobbet gick till Jim Cameron som hade påbörjat ett manus men som tog paus från skrivandet för att göra The Terminator. Filmbolaget älskade vad han hade skrivit och gick med på att vänta, de fattade rätt beslut med andra ord.

Ellen Ripley (Sigourney Weaver) återfinns efter nästan 60 år på drift i sin räddningskapsel utan att ha åldrats. Den stora koncernen som hon arbetade för har ingen förståelse för hennes historia om monsterattacker, de håller henne istället ansvarig för förstörandet av Nostromo. Efter ett antal mardrömmar och svårigheter att anpassa sig till sitt nya liv får hon veta att planeten där monsteräggen befann sig nu kallas LV-426 och har koloniserats av hundratals människor. Plötsligt mister man all kontakt med kolonin och befarar att Ripley har talat sanning. De ber henne fara dit tillsammans med tränade soldater för att ha ihjäl monstren.

Cameron hade ingen lust att spela på samma stråkar som Scott. Den solida stämningen och skräcken från ettan fick se sig reducerad för att ge rum åt action och äventyrlighet, områden som mannen behärskar bättre. Han efterhärmade ingenting och var noga med att sätta sina spår i Aliens och göra den till sin egen skapelse.

De kvinnliga karaktärerna som lyfts fram är något man brukar förknippa Cameron med. Här har vi Ellen Ripley som delvis tack vare honom har en stadig plats bland filmhistoriens största kvinnohjältar. Sigourney Weaver förtjänar honnörer för ännu en gedigen insats, kul att hon Oscarnominerades för den. Carrie Henn var drygt 9 år när hon spelade Newt, hennes hittills enda filmroll. Hon jobbar som lärare numera och kan skryta för sina elever om att hon får relativt mycket speltid i en världens bästa filmer.

Aliens innehåller rejäla mängder svulstig action, bästa möjliga specialeffekter och nervkittling som kan nita fast vemsomhelst i biofåtöljen. Den må vara annorlunda till stilen än sin föregångare, men måttet håller.

betyg10

Annonser

7 reaktioner på ”Aliens

  1. Sigourney Weaver ensam gör om inte annat den här filmen sevärd. Annars gillar jag mest filmens sista timme, vilket är lite lustigt eftersom jag tycker tvärtom när det gäller första filmen. Men Bill Paxton alltså. Han är James Camerons egen Jar Jar, men där Lucas hade vett att degradera sin helvetesskapelse har Cameron fortsatt ge sin stort utrymme i film efter film…

    • Själv minns jag knappt att jag sett honom någon annanstans. Undantaget är snubben han spelar i Terminator 1, men han dör väl ganska kvickt också. :P

      • Cameron använder eller använde honom frekvent: Terminator, Aliens, True Lies, Titanic. Av någon märklig anledning fick han dessutom roller i andra filmer…

  2. Äh, Pvt Hudson kan man leva med tycker jag… Underbar actionfilm vilken som sagt fortfarande håller måttet. Och visst rör sig Cameron rätt långt bort från Scott, däremot har jag fattat för att han hämtade en hel del inspiration från Heinleins Starship Troopers.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s