The Bone Collector

Titel: The Bone Collector
År: 1999
Längd: 118 min
Genre: Thriller | Drama
Regissör: Phillip Noyce
Skådespelare: Denzel Washington, Angelina Jolie, Queen Latifah, Michael Rooker, Luis Guzmán

Phillip Noyce följer ungefär samma mönster som The Silence of the Lambs och Se7en med sin The Bone Collector. Ska man jämföra med dessa mästerliga ”förlagor” så ser filmen ganska rutten ut. Men den lämpar sig för en titt som individuell thriller.

Den paralyserade och sängbundne polisen Lincoln Rhyme (Denzel Washington) är ett geni med stor talang för sitt arbete. Han fruktar att han ska hamna i koma förevigt efter något av anfallen han får med jämna mellanrum och planerar därför att skaffa dödshjälp. Men han bestämmer sig för att vänta, en ny rad mystiska mordfall dyker upp som han får ta del av. Till sin hjälp vill Lincoln ha unga konstapeln Amelia Donaghy (Angelina Jolie) som hittills bara patrullerat gator och löst småfall. Han tror att hon kan bättre än så. De får kämpa hårt, för mördaren kräver snabbt nya offer.

Denzel och Angelina har fin kemi och står får bra insatser, kanske är det främst tack vare dem man kan kalla filmen sevärd. De gör den trovärdigare än vad den hade varit annars. Ed O’Neill är med på ett hörn också och får spela någon annan än Al Bundy.

The Bone Collector lider av logiska hål, en halvdassig början och ordinära slutscener, men mittenpartiet är helt okej. Bitvis finns spänning som det inte snålas med. Filmen lär duga åt den som vill se en mörktonad deckarthriller. Jag säger så mycket som att den är bra.

betyg6


4 reaktioner på ”The Bone Collector

  1. Jag tycker den här ändå lyckas skapa en riktigt skön stämning, även om boken naturligtvis är bättre. Slutfajten blir lite väl hastigt påkommen. Men inte når den upp till Seven, inte…

  2. Har inte sett hela den här, däremot delar på nån eller några reklamkanaler. Minns att jag tyckte upplägget var lite udda med en helt stilla Denzel (även fast det påminner lite om Rear Window t ex). Ser Angelina lite ut som Ashley Judd i just den där bilden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s