Paul

Titel: Paul
År: 2011
Längd: 104 min
Genre: Komedi | Äventyr | Sci-Fi
Regissör: Greg Mottola
Skådespelare: Simon Pegg, Nick Frost, Seth Rogen, Kristen Wiig, Jason Bateman, Bill Hader, Sigourney Weaver

En charmfull skådisduo bestående av Simon Pegg och Nick Frost har för första gången slagit sina filmpåsar ihop utan kamraten Edgar Wright. Regijobbet gick istället till Greg Mottola som ligger bakom Superbad. Resultatet är inte illa men han saknar dessvärre Wrights pricksäkerhet.

Graeme Willy och Clive Gollings (Pegg & Frost) är gedigna nördar från England som dragit till USA för att besöka Comic-Con. Därefter skall de köra genom Amerika för att besöka kända platser såsom trakterna kring mytomspunna Area 51. På en väg där i närheten bevittnar de en bilkrasch och stiftar bekantskap med föraren Paul (röst av Seth Rogen), som visar sig vara en rymdfilur på flykt från ett laboratorium där han spenderat sina senaste 60 år. Han behöver ta sig till Wyoming för att bli upplockad av andra aliens. Efter att ha försäkrat sig om att de inte drömmer tar nördarna med sig Paul i deras husbil för att hjälpa honom på flykten. Problemet är att de förföljs av agenter som inte drar sig för att bli våldsamma.

Peggs karaktär påminner mycket om Tim som han spelar i briljanta TV-serien Spaced. Han är bra på att rita och har läst nästan alla världens serietidningar. Både Graeme och Clive talar bra klingonska (kanske flytande?), jag kan inte låta bli att finna det förbannat roligt. Likt sina upphovsmän älskar de verkligen science fiction.

Referenser till filmer och serier finns i massor, så den som är någorlunda insatt inom dessa områden lär tycka bättre om Paul än den som inte är det. Som exempel kan vi ta ”Get away from her, you bitch!” som en kvinna säger innan hon ger Sigourney Weaver en smäll på käften. Underbart.

Paul är inte helt felfri, den har amerikaniserats och har därför svårt att nå högformen som radarparets övriga verk uppnått. Men för oss som gillar dem (vi lär vara många i antal, de har ju t.o.m. fått med sig Spielberg i en röstcameo) är filmen naturligtvis en smärre guldgruva.

betyg7

En reaktion på ”Paul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s