The Book of Eli

Titel: The Book of Eli
År: 2010
Längd: 118 min
Genre: Action | Thriller | Drama | Äventyr | Western
Regissörer: Albert Hughes, Allen Hughes
Skådespelare: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis, Ray Stevenson, Tom Waits, Michael Gambon

Bland postapokalyptiska filmer är The Road min favorit. Dess mall sticker dock inte ut från mängden. Ett par individer som fortfarande är humana tvingas kämpa för sin överlevnad mot folk som blivit kannibaler och saknar medkänsla. The Book of Eli är inte heller annorlunda på det sättet.

Eli (Denzel Washington) har under trettio års tid vandrat genom USA på väg mot västkusten. Han anländer till en liten stad som styrs med hjärnhand av Carnegie (Gary Oldman). Han erbjuder honom jobb som underlydande, men får ett nej till svar. Eli påstår att han måste dra vidare västerut. För att övertala honom att stanna skickas Solara (Mila Kunis) att använda sin charm som knep. Hon får vetskap om att Eli bär på en speciell bok och tvingas berätta det för chefen som vill ha den till varje pris.

Denzel Washington är en favorit och jag har alltid gillat Gary Oldman. Det är kul att se dem ihop på vita duken även om de båda mest går på rutin här. Mila Kunis är helt okej, tur att hon fick rollen istället för Kristen Stewart som var upptagen med Twilight.

The Book of Eli är ett stiligt och välregisserat verk vars defekter främst ligger i det förutsägbara manuset. Filmen håller sig på ett religiöst plan och därför gör icke-kristna bäst att åsidosätta religionstankar när de kollar. Är man relativt öppensinnad så går det bra, men är man högt antireligiös så är chansen ytterst liten att man skulle uppskatta filmen.

Budskapet är övertydligt och storyn kan de flesta filmtittare utan och innan. Man kan däremot fokusera sina ögon på fotot och det fiffiga kameraarbetet, lyssna till den utmärka musiken och bara njuta åt det visuella. Då blir detta en klart godkänd filmupplevelse.

betyg5

Annonser

3 reaktioner på ”The Book of Eli

  1. Jag har den här liggande och är nu väldigt nyfiken måste jag erkänna. Ska försöka att lägga bort alla antireligiösa tendenser, men det kommer nog att bli tufft…

    • Även jag har denna film hemma, men osedd. Har fått för mig att det är ytterligare en Resident Evil kopia. Där en övermäktig enstöring springer omkring och köttar folk/zombies.

      Har dock tänkt att se den snart. Men det finns dock för tillfället andra, mer lockande filmer att se hemma :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s