From Hell

Titel: From Hell
År: 2001
Längd: 122 min
Genre: Thriller | Skräck
Regissörer:
Albert Hughes, Allen Hughes
Skådespelare: Johnny Depp, Heather Graham, Ian Holm, Robbie Coltrane, Jason Flemyng, Ian Richardson

Bröderna Hughes gjorde ett strålande jobb med regidebuten Menace II Society. De har legat lågt sedan dess och inte lyckats toppa den. För ett decennium sedan lösgjorde de sig från ghettomiljön och tog sig till 1880-talets London.

Mary Kelly (Heather Graham) försörjer sig som prostituerad tillsammans med sina väninnor. En av dem hittas brutalt mördad. Inspektör Frederick Abberline (Johnny Depp) ska utreda mordet, bland annat med hjälp av sin märkliga förmåga att kunna se visioner av verkliga brott när han röker opium. En annan prostitiuerad hittas snart mördad på samma vis. Abberline har en teori om att morden utförts av en bildad man med anatomikunskaper. Den skyldige ska komma att bli ökänd som Jack the Ripper.

From Hell har en nästintill genomgående mörk och tungsint anda som jag gillar. Regissörerna har skapat en ganska horribel och skitig bild av det gamla London där det mördas, slåss, sexas och snuskas. Inte precis drömresemålet för turister. Om det är autentiskt har jag svårt att säga, kanske kompromissar regissörerna på det planet i strävan efter stämning.

Förklaringen som ges i slutet är tämligen krystad och långsökt. Jag hade föredragit en annan eller möjligtvis ingen alls. From Hell är sevärd trots sina nackdelar, att Johnny Depp har huvudrollen skadar inte.

betyg6

4 reaktioner på ”From Hell

  1. Jag gillade miljöerna och Depp, alltid roligt att se honom i mer ”seriösa” sammanhang, men mer än så blev det inte. Kommer knappt ihåg något mer.

  2. Autentiskt vet jag inte, men jag tror knappast att det är möjligt att överdriva skitigheten i det victorianska London. I alla fall inte i de stadsdelar där Jack the Ripper rörde sig. En riktigt fin liten film men slutet blir aningens fånigt och av någon anledning hade jag svårt att fixa en rödhårig Heather.

  3. En snygg film men två saker drog ned betyget: Depp & Grahams kärlekshistoria samt de övernaturliga inslagen. Hamnar på ungefär samma betyg som Voldo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s