Fight Club

Titel: Fight Club
År: 1999
Längd: 139 min
Genre: Thriller | Drama
Regissör:
David Fincher
Skådespelare: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter, Meat Loaf, Jared Leto

Bara några få år efter att David Fincher regisserat Se7en var hans andra mästerverk på väg i form av Fight Club. Båda blev snabbt väldigt omtalade för sina kontroversiella ämnen, även för deras enormt höga kvalité filmmässigt. De har numera kultstatus, Fight Club hjälpte definitivt till att trigga mitt intresse för film.

En udda herre som kallar sig Jack (Edward Norton) lider av kronisk sömnlöshet. Han tänker på att fly sitt tråkiga liv som han antingen använder till att slöa eller jobba på kontor. Under samma tidsperiod möter han två personer som ska komma att påverka honom rejält. Först ut är självmordsbenägna Marla Singer (Helena Bonham Carter), sedan den stollige Tyler Durden (Brad Pitt). Tyler har en annorlunda livsfilosofi som går ut på att man bara genom självdestruktion kan leva livet och komma i kontakt med sitt sanna jag. Tillsammans startar Jack och Tyler en klubb för likasinnade män, ”Fight Club”, namnet säger nog det mesta. Tyler verkar dock ha så stora och vansinniga planer för klubben att Jack tillslut känner sig tvungen att stoppa honom.

Fincher såg till att Fight Club inte bara fick ett fulländat manus, hans regi var perfekt och allt gick vägen när han fick som han ville. Studion ville ha Reese Witherspoon i rollen som Marla, hon tackade lyckligtvis nej, så turen föll på Finchers förstaval, Helena Bonham Carter. Jag förälskade mig inte bara i filmen vid första titten, utan i henne också. När jag var barn hade jag i och för sig skådat henne i minserien Merlin innan.

Jim Uhls debutmanus är fyllt av oförglömliga repliker, men jag vet inte om jag ska berömma honom för det eller om jag ska vända mig till författaren Chuck Palahniuk. Jag har inte läst hans roman som filmen baserar sig på. Ett par favoritcitat: ”We just had a near-life experience!” och ”I haven’t been fucked like that since grade school.”

Fight Club består av ett någotsånär revolutionärt filmskapande och ett väldigt vågat sådant. Det finns många detaljer att upptäcka, många inpetade på briljant vis. Briljant är bara förnamnet på filmens intelligensnivå. Man måste se den, punkt slut.

betyg10

10 reaktioner på ”Fight Club

  1. Fight Club är en film som jag skulle kunna se dagligen utan att tröttna. Har aldrig kommit mig för att läsa boken så jag får nog dra iväg en beställning snart.

  2. Instämmer med de övriga om bra text och med dig om man ska ge cred till Jim eller Chuck. Får bli ändring på det snart, han är en författare som jag är väldigt nyfiken på.

  3. Jag har läst boken och tycker faktiskt att filmen lyckas skapa en röd tråd på ett sätt som Chucken kämpar med i boken. Därför tycker jag att Uhls ska få väldigt mycket credd, även om grundhistorien så klart är Chucks mästerverk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s