Harry Brown

Titel: Harry Brown
År: 2009
Längd: 103 min
Genre: Drama | Thriller
Regissör: Daniel Barber
Skådespelare: Michael Caine, Emily Mortimer, David Bradley, Iain Glen, Liam Cunningham

Eden Lake är en film från 2008 som spelar på temat ”vuxna vs. ungdomar”, Harry Brown gör samma sak och känns delvis som en kopia. Den är dock bättre och håller sig än mer på realistisk nivå.

Pensionären Harry Brown (Michael Caine) bor i en liten lägenhet vid ett härjat område utanför London. Han besöker ofta sin dödsjuke fru och graven där hans dotter legat begraven länge. På den lokala puben tar han en öl ibland och spelar schack med vännen Leonard Attwell(David Bradley). Harry undviker traktens bråkiga ungdomar, Leonard är däremot rädd och blir ofta trakasserad av dem. Rädslan når så långt att han bestämmer sig för att själv bemöta ungdomarna med kniv i hand, men det slutar så illa att Leonard mördas. Polisens arbete går trögt, och en förtvivlad Harry bestämmer sig för att med våld göra något åt problemen som plågar staden. Att han är krigsveteran kan då komma till nytta.

Hämndhistorier har vi sett många av förr, denna är lite annorlunda. Brown är ute efter hämnd på ett brottsligt samhälle, han vill slå tillbaka mot knarklangarna, våldtäktsmännen, mördarna och ligisterna, det kan vara vemhelst. Michael Caine gestaltar sin karaktär med stor skicklighet, han tackade ja till rollen bland annat för att han kände igen sig mycket i honom.

Daniel Barber visar med denna debutfilm prov på att han kan regissera riktigt bra. Jag imponeras av hur obehagliga han lyckas göra vissa scener och figurer, inte minst pundaren med sargad kropp lär sätta många tittare på helspänn. Filmen håller jämn kvalitet med Requiem for a Dream på den biten.

Harry Brown är ingalunda perfekt, och det är svårt att säga exakt om den är väldigt verklighetstrogen eller inte. Närapå känns den likt Eden Lake uppdriven till orimliga mått. Bättre filmer finns som berör ungefär samma ämnen, Clint Eastwoods Gran Torino är ett snäpp vassare.

betyg7

4 reaktioner på ”Harry Brown

  1. Gillar hämndfilmer och den här var ganska bra däremot gillade jag Eden Lake väldigt mycket men är även svag för den filmgenren. Lät bekymmersamt att Caine känner igen sig i HB kan vi vänta oss att skådisen går bananas inom kort ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s