Buried

Titel: Buried
År: 2010
Längd: 95 min
Genre: Drama | Thriller
Regissör: Rodrigo Cortés
Skådespelare: Ryan Reynolds, Robert Paterson, Samantha Mathis, Ivana Minõ

Spanske regissören Rodrigo Cortés har filmatiserat ”gubben i lådan”, eller rättare sagt en film där Ryan Reynolds är levande begravd. För de som lider av klaustrofobi blir det naturligtvis extra ruggigt.

Om handlingen finns inte mycket mer att säga än att Paul Conroy (Ryan Reynolds) vaknar upp i en träkista med en tändare, ficklampa och mobiltelefon till hands. Och där får vi se honom göra vad han kan för att ta reda på vad som försiggår och hur han kan räddas. Med en sådan enkel handling och enformigt berättande krävs skicklighet av filmmakarna för att deras verk ska bli bra.

Buried känns inte jätteintelligent, åtminstone inte i fråga om karaktärernas ageranden. Jag satt och tänkte på varför Conroy till exempel inte gjorde som Uma Thurman i Kill Bill 2. Det kunde ju varit värt ett försök, fast det kanske är jag som tänker åt fel håll. Ryan Reynolds hör inte till Hollywoods toppskift, men han gör ett fint arbete här och ska inte klandras på något vis.

En intensiv faktor finns där och lurar, dessvärre blir den aldrig riktigt hög. Slutminuterna var ganska tama och man borde kanske ha lagt mer energi på detaljer. Se hellre 127 Hours om du får välja, en liknande rulle som är bättre i alla aspekter. Men Cortés och kompani behöver inte skämmas, Buried är bra, så mycket kan jag säga.

betyg6

Annonser

3 reaktioner på ”Buried

  1. Hur kan hans mobil ha täckning när han ligger nedgrävd i en kista?

    Rekommenderar ”The Vanishing” med Jeff Bridges, Kiefer Sutherland och Sandra Bullock, från 1993 om du vill se fler filmer med levande begravda ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s